Ankara’da, Rusya-ABD tutuklu takası: Wall Street Journal muhabiri dahil 26 kişi

Ankara’da ABD ile Rusya arasında 26 tutuklu takas edildi. Takas edilmek üzere Ankara'ya getirilenler arasında 16 yıl hapis cezasına çarptırılmış Rusya’da hapiste tutulan Wall Street Journal muhabiri Gershkovich de var.

  • ü
  • 01 Ağustos 2024
  • ü
  • Politika

Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich

Rusya ile ABD arasında geniş kapsamlı tutuklu takası konusunda yapılan görüşmeler sona erdi ve taraflar uzlaşmaya vardı.

Almanya, Slovenya, Belarus’u da içeren anlaşma kapsamında; Rusya’da hapiste tutulan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich’in de aralarında bulunduğu 3 ABD vatandaşı ve 8’i Rus 26 kişi bugün Ankara’ya getirildi.

AA’nın duyurduğu haberde “MİT, son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonuna imza attı” ifadesi kullanıdı.

Takas edilenler arasında Rusya’da casusluktan suçlu bulunan Amerikalı Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Evan Gerşkoviç de var. 32 yaşındaki gazeteci, 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Bir başka isim Amerikalı eski asker Paul Whelan. 54 yaşındaki Whelan Aralık 2018’de Moskova’da kaldığı otele baskın düzenlenerek gözaltına alındıktan sonra yine casusluk suçlamasıyla tutuklanmıştı.

AYLARDIR YÜRÜTÜLEN GİZLİ GÖRÜŞMELER

Takasa ilişkin aylardır gizliden gizliye müzakere yürütüldüğü anlaşıldı. ABD’den iki, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya’dan birer olmak üzere yedi uçakla Türkiye’ye nakledilen ikisi çocuk 10 rehinenin Rusya’ya, 13 rehinenin Almanya’ya, üç rehinenin de ABD’ye nakledildiği bildirildi.

Belarus’ta cezaevinde olan Alman vatandaşı paralı asker Rico Krieger, Rus muhalif İlya Yashin ve Almanya’da cezaevinde bulunan Rusya Federal Güvenlik Servisi subayı Vadim Krasikov gibi isimler de takas edildi.

45 yaşındaki Yashin, Ukrayna-Rusya Savaşı’nı eleştirdiği için sekiz buçuk yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com