Adalet Bakanı Bakanı Yılmaz Tunç, 9. Yargı Paketi'yle infaz sisteminin değişeceğini açıkladı. Tunç, 'casusluk' suçuna dair düzenlemeler yapılacağını da söyledi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, istihbarat birimlerinin ihtiyacı doğrultusunda, ‘casusluk’ suçuna dair yeni düzenlemelere gidileceğini açıkladı. Tunç, infaz sistemi, Yargıtay seçimlerinin yöntemine dair de değişikliklere gidileceğini kaydetti.
Yeni Şafak’ı ziyaret eden Bakan Tunç’un, 9. Yargı Paketi’ne ‘yeni tip casusluk’ suçları için bazı maddeler konulacağını söyledi. “TCK’daki casusluk suçu teknik olarak ‘bilgi ve belge’ üzerinden işlenebilen bir suç tipidir.” diyen Tunç, “Ancak geldiğimiz noktada çok daha farklı tekniklerle casusluk kavramı içinde kalabilecek suçlar işlenebilmektedir. Hatta bazı ülkeler veya organizasyonlar bu yeni tekniklerle başka ülkelerde operasyon yapabilmekteler. Ülkemizin böyle operasyonlara maruz kalmaması ve yeni tip casusluk suçlarının caydırıcı bir şekilde soruşturulup kovuşturulabilmesi için hazırlanmış bir taslağımız var. İstihbarat birimlerimizin ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzenlemelerdir.” ifadesini kullandı.
Tunç, 9’uncu Yargı Paketi’nde Ceza İnfaz Sistemi, mükerrer suçlarla ilgili düzenlemeler, hakaret suçunun sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinin uzlaştırma kapsamından çıkartılarak ön ödeme kapsamına alınması, ‘terör finansmanına yönelik TMSF’nin kayyım atama yetkisinin’ uzatılması ve noterliğe ilişkin düzenlemeler gibi kapsamlı birçok değişiklik öngörüldüğü bilgisini verdi.
Tunç ayrıca, seçimin krize dönüştüğü Yargıtay ile ilgili de şunları söyledi:
“Yargıtay’da başkanlık seçiminde üye tamsayısının salt çoğunluğunun yani 175 oyun alınması gerekiyor. Şu ana kadar yapılan oylamalarda salt çoğunluk sağlanamadı. Yargıtay seçimiyle ilgili usule göre başkan seçilebilmek için salt çoğunluk gerektiği ve 3 adayın da birbirine yakın oylar aldığı için oylamalara devam edilecek. Bu çerçevede Yargıtay’ın seçim sürecinde yıpratılmaması gerekiyor. Seçim usulü ile ilgili olarak da bu tür tıkanmaların önüne geçebilmek için yeni Anayasa yapılırken usulde bir değişiklik yapılabilir. Muhtemel tıkanmalar da bu değişiklikle aşılabilir.”
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Gülen cemaati ile ilişkisi olduğunu öene sürdüğü kişilerin iadesinin beklendiğini söylediği konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“289 fiili darbe dosyasında karar verilirken, bu kapsamda 4 bin 891 kişi mahkum olmuş, 2 bin 870 kişi hakkında beraat kararı verildi. Yine darbe davalarında 195 dosya Yargıtay’ca onanmış, diğer dosyaların temyiz süreci devam ediyor. 32 bin 697 dosya soruşturma aşamasında olup, 17 bin 986 dosya hakkında ise mahkemelerde yargılama süreci devam ediyor. FETÖ soruşturmaları kapsamında 115 ülkeye 1560 kişi hakkında toplam 1693 adet iade talebi iletildi. Bu kapsamda suçlu iadesi başta olmak üzere tüm uluslararası adli iş birliği kanallarını kullanıyoruz.”