‘Zihnin ağaçları kara, ışığı mavi’

Birçok ismi ay imgesi ve çağrıştırdığı metaforlar etrafında toplayan Zihnin Işıkları, Soğuk ve Gezegenimsi Galeri Nev İstanbul’da ziyarete açılıyor.

  • ü
  • 16 Şubat 2024
  • ü
  • Kültür

Sinem Dişli, GULLE, 2019

Zihnin Işıkları, Soğuk ve Gezegenimsi, Aras Seddigh, Bilge Friedlaender, Levent Aygül, Osman Dinç ve Sinem Dişli’yi bir araya getiriyor. Sanatçıları ay imgesi ve çağrıştırdığı metaforlar etrafında buluşturan sergi, Galeri Nev İstanbul’da sanatseverlerle buluşuyor.

Levent Aygül

Küratörlüğünü Gizem Gedik’in üstlendiği sergi, adını Sylvia Plath’ın Ay ve Porsuk Ağacı isimli şiirinin dizelerinden alıyor. Doğa ve insan arasında kurulan bağlamda bireyin aydınlık ve karanlık iç dünyasıyla, ölüm ve bunaltıyla, dişil enerji ve değişim evreleriyle ilişkilendirilen ve nesilden nesle aktarılan gelenek ve semboller aracılığıyla ise ritüel ve döngü fikirlerine açılan Ay, geceye ait bir “öteki” olarak çeşitli psikolojik ve toplumsal çağrışımları da yansıtıyor.

Sylvia Plath’ın “Zihnin ışığı bu, soğuk ve gezegenimsi. Zihnin ağaçları kara, ışığı mavi.” dizeleriyle başlayan şiirinden yola çıkan Sergi, tanımlara sığmayan, her ay yeniden doğup yok olmaya, çeşitli evrelerinde de insan doğasını etkilemeye ve farklı kavramlarla ilişkilenmeye devam eden Ay’ın farklı yorumlarına ortaya koyuyor.

Bilge Friedlaender, Rumi’nin Ay bahçesi serisi, 1994

Sergi, Rûmî’yle Şems-i Tebrîzî’nin hikâyesi, Lars Von Trier’ın Melancholia gezegeni, Kanada’nın Banff kasabası, Göbeklitepe’nin simgelerle dolu ritüelleri, avangart devrimcilerin karanlığı bilgiyle aydınlatma idealleri gibi Ay’ın çok farklı biçimlerde yorumlandığı kültür ve anlayışlara yer veriyor.

Ay’ın tüm bu hâllerini minimal, tekrara dayanan jestler ve sade imgelerle ortaya koyan Zihnin Işıkları, Soğuk ve Gezegenimsi, 15 Şubat – 30 Mart 2024 tarihleri arasında Galeri Nev İstanbul’da ziyarete açık olacak.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com