J.R.R. Tolkien’in 'Yüzüklerin Efendisi' roman serisi, şimdi de animasyon türünde beyazperdede: "Yüzüklerin Efendisi: Rohirrim’in Savaşı". Film, izleyiciyi Orta Dünya'nın geçmişine, Tolkien’in kitaplarında da ipuçları verilen bir döneme götürüyor. İşte, on yeni yapımın gösterime girdiği haftanın diğer filmleri:
Yüzüklerin Efendisi üçlemesi, J.R.R. Tolkien’in kaleme aldığı roman serisindeki büyülü dünyayı sinemaya kazandırmış ve milyonlarca hayranın kalbinde unutulmaz bir yer edinmişti. Peter Jackson’ın yönettiği üçleme, yıllar boyunca hayranların kalbinde özel bir yer edindi. Hâlâ da yeri kolay kolay doldurulamayacak gibi… Şimdi, Warner Bros. yapımı Yüzüklerin Efendisi: Rohirrim’in Savaşı (The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim) ile bu efsane, animasyon türünde yeniden hayat buluyor.
Japon yönetmen Kenji Kamiyama’nın imzasını taşıyan ‘anime’, izleyiciyi Orta Dünya’nın geçmişine, Tolkien’in kitaplarında da ipuçları verilen bir döneme götürüyor. Hikâye, Rohan’ın ünlü Miğfer Dibi Kalesi’nin inşasını ve Kral Helm Hammerhand’in destansı savaşını anlatıyor. Bu cesur hükümdar, halkını savunmak için düşmanlarına karşı büyük bir mücadele veriyor.
Warner Bros. ekibi, filmin prodüksiyonuna büyük özen göstermiş. Animasyon, yalnızca hikâye anlatımı açısından değil, görsel bir şölen sunma vaadiyle de dikkat çekiyor. Orta Dünya’nın büyüleyici manzaraları ve epik savaş sahneleri, modern animasyon teknikleriyle birleşerek izleyicilere sinemada yeni bir deneyim sunuyor. Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit serilerinin izleyicide oluşturduğu büyülü atmosferin bir animasyon projesinde nasıl sürdürülebileceği konusundaki beklentiler de oldukça yüksek.
Rohirrim’in Savaşı, yalnızca yeni bir macera sunmakla kalmıyor; aynı zamanda Yüzüklerin Efendisi serisinin sıkı hayranlarına da bir selam gönderiyor. Bu yönüyle film, seriyi 20 seneden fazladır dönüp dönüp bir daha izleyen, replikleri ezberden tekrar eden seyirci için yeni bir şans. Zira Amazon Prime yapımı Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri (The Lord of the Rings: The Rings of Power) adlı dizi bekledikleri karşılayamamış – IMDb puanı 6.9 – deyiş yerindeyse o eski tadı vermemişti… Bakalım bu yeni animasyonda Tolkien evrenine duydukları özlemi giderme şansı bulabilecekler mi?
Yüzüklerin Efendisi: Rohirrim’in Savaşı, hâlâ Yüzüklerin Efendisi üçlemesini ya da Hobbit serisini izlememiş genç kuşak için Orta Dünya’yı keşfetmek adına kaçırılmaması gereken bir fırsat.
Bu hafta dördü yabancı altısı yerli olmak üzere toplam on yeni film gösterime girdi. İşte haftanın diğer filmleri:
Ali Balcı’nın yönettiği, Sinem Kobal ile Alp Navruz’un başrollerini paylaştığı romantik komedi Her Şeyin Başı Merkür, idealist hayallerle mesleğe başlayan fakat kendini bir anda astroloji yazarı olarak bulan genç bir gazetecinin iş ve aşk hikâyesini anlatıyor. Elif, bir gazetede astroloji yazarı olarak göreve başlar. Burçlar hakkında hiç bilgisi olmamasına rağmen mesleğini yapmaya çalışan Elif, medya dünyasında hayran olduğu gazeteciyle aynı gazetede olduğunu öğrenince çok mutlu olur. Bu sırada genç meslektaşı Fırat’la kendini rekabet dolu bir serüvenin içinde bulan Elif, hiç beklemediği maceralar yaşar, üstelik astroloji de onun rehberi olur.
J. C. Chandor’un yönettiği Avcı – Kraven (Kraven: The Hunter) adlı filmde Russell Crowe, Aaron Taylor Johnson, Ariana DeBose, Fred Hechinger, Alessandro Nivola, Christopher Abbott rol alıyor. Marvel’ın en ikonik kötü adamlarından Kraven’ın nasıl ve neden ortaya çıktığına dair farklı bir hikâye olan film, avcının geçmişine iniyor. Örümcek Adam’la olan nam salmış kan davasından önce geçen filmin senaryosu Art Marcum, Matt Holloway ve Richard Wenk tarafından kaleme alındı.
Murat Pay’ın yönettiği Hep Otuz Üç Yaşında adlı belgesel, İslam kültür ve medeniyetinin 15 asırlık serüvenine ilişkin İslâm coğrafyasında telif edilmiş ve tamamlanmış ilk ansiklopediyi, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisini konu ediniyor. Hikâye iki kurmaca karakter Niyaz ve Ekmel üzerinden anlatılıyor. Niyaz, İlahiyat Fakültesi’ni yeni bitirmiş genç bir akademisyen, Ekmel, üniversitede altmışlı yaşlarda bir hocadır. Yolları Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nde kesişir.
Murat Fıratoğlu’nun yönettiği ve Murat Fıratoğlu, Güneş Sayın, Ali Barkın ve Salih Taşçı’nın oynadığı Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri (One of Those Days Where Hemme Dies), yaklaşık iki haftadır yevmiyelerini ödemeyen Hemme’den parasını almak için son çare bir yönteme başvurmayı kafaya koyan Eyüp’ün hikâyesini anlatıyor. Siverek’li Eyüp, Şükran ile evlidir ve borçlarını mutlaka ödemek zorundadır. Hemme ısrarla parasını ödemeyince, Eyüp silahına başvurmaya karar verir.
Ozan Yoleri’nin yönettiği ve Ahsen Eroğlu, Hazal Subaşı, Zeynep Dinsel ile Osman İskender Bayer’in oynadığı Başlangıçlar, beklenmeyen bir kaza sonucu akademik ve özel hayatı alt üst olduğu için Paris’ten İstanbul’a dönen, yirmili yaşlarının ortasında bocalayan, genç resim restoratörü Defne’nin hikâyesine odaklanıyor.
Haldun Dormen, Mustafa Alabora ve Erkan Petekkaya’nın da oyuncu kadrosunda yer aldığı Hain’in yönetmen kolduğunda ise Berke Üzrek var. Satranç oyununu andıran ilginç senaryosuyla Hain, Türkiye’de ve dünyada kendini ‘seçilmiş’ sayan iktidar sahiplerinin entrikalarla dolu dünyasını ele alıyor. Gücü elinde tutan bu grubun sarsılmaz sanılan düzeni, kadın kahramanlar tarafından yerle bir ediliyor.
Haftanın bir diğer animasyon filmi Lin Yongchang’ın yönettiği Ayı Kardeşler: Zaman Yolculuğu (Boonie Bears: Time Twist). Vick, bir ağaç kesicisi olarak hayatına yeniden başlama şansı yakaladığında, zaman ve uzayda bir maceraya atılarak arkadaşlarını kurtarmak zorundadır.
ABD yapımı korku filmi Gece Bekçisi (The Bell Keeper) adlı filmin yönetmenliğini Colton Tran üstleniyor. Kathleen Kenny, Reid Miller, Mike Manning gibi isimlerin oynadığı film, bir efsaneyi çürütmek için gittikleri yerde kendilerini bir kâbusun içerisinde bulan bir grup arkadaşın hikâyesini konu ediyor.
Haftanın yerli korku filmi ise Tolga Öztürk imzasını taşıyor: Cintihar. Nebi Akyol, Merve Yanık ve Muhsin Duran’ın rol aldığı film, annesinin gizemli intiharını araştıran Levent’in hikâyesini anlatıyor.