HDP’li kadın siyasetçilerin tutukluluk ve sürgün süreçlerine odaklanan “Yıkılacak Duvarlar” 18 Mart Siyasi Tutsaklarla Dayanışma Günü’nde erişime açıldı.
Tutuklu HDP’li siyasetçilerin cezaevi ve sürgün süreçlerini anlatan “Yıkılacak Duvarlar” erişime açıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Amed Büyükşehir Belediyesi eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve HDP eski Milletvekili Aysel Tuğluk’un cezaevi süreçleri ile sürgünde yaşayan Sibel Yiğitalp’in anlatımlarından oluşan belgesel, Siyasi Tutsaklarla Dayanışma Günü olan 18 Mart’ta Rosa Luxemburg Vakfı’nın sayfasında yayımlandı.
Yıkılacak Duvarlar filmin yapımcısı Adil Demirci belgeselin yaklaşık 10 aydır Almanya, İngiltere, İsviçre, Avusturya, Fransa, Belçika, ABD, İtalya, İspanya, İsveç ve Türkiye’de toplam 65 defa gösterime girdiğini, binlerce insanın izlediğini ve bunu bir başarılı bir çalışma olarak değerlendirdikleri belirtti.
Yönetmenliğini Hebun Polat ve Şerif Çiçek’in, yapımcılığını da Adil Demirci, Yeşim Coşkun ve Onur Güler’in üstlendiği belgesel, Yüksekdağ’ın cezaevinde yazdığı şiirlerden oluşan “Yıkılacak Duvarlar” ve Kışanak’ın “Kürt Siyasetinin Mor Rengi” adlı kitaplarından ilham alıyor.
Yaptıkları çalışmaya dair bilgi veren yönetmen Hebun Polat, kadınların ortak özelliklerinin devrimci kişilikleri olduğunu vurgulayarak, Yüksekdağ’ın Kürt halkı ile omuz omuza mücadeleyi büyüttüğünü, Kışanak’ın ise 40 yıl önce işkence gördüğü cezaevinin bulunduğu kentte belediye eşbaşkanı olarak seçildiğini vurguladı.
“Kitap ismi ve hikâye birbirini buldu” diyen Polat, “Elbette televizyondan, gazeteden, internete erişebildiğimiz belgelerden tutuklu olan insanların durumunu anlayabiliyorduk ama filmi çekerken daha yakından anlamaya başladık. Kışanak’ın kızı Evin Kışanak, Yüksekdağ’ın eşi Sedat Yüksekdağ ve Tuğluk’un ağabeyi Alaattin Tuğluk ile görüştük. Onlar üzerinden belgesel ilerledi. Bazı bölümler Kandıra Cezaevi’nde çekildi.” sözleriyle belgesel sürecini açıkladı.
Almanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca ve Kürtçe altyazı seçeneklerinin de yer aldığı belgesel bu link üzerinden izlenilebilir.