Vefatının 19. yılında “Kavur”

Ömer Kavur’u ve sanatını anlatan Fırat Özeler imzalı belgesel “Kavur”, Kavur’un vefatının 19. yılında MUBI’de yerini aldı.

  • ü
  • 14 Mayıs 2024
  • ü
  • Kültür

Yönetmen Ömer Kavur kamera arkasında.

Dünya prömiyerini 52. Rotterdam Film Festivali’nde yapan ve Ömer Kavur’u anlatan Fırat Özeler imzalı belgesel Kavur, ünlü yönetmenin vefatının 19. yılında dijital film platformu MUBI’de yerini aldı. Özeler’in “bir Kavur filmi gibi olma gayesiyle çekilmiş bir Kavur belgeseli” sözleriyle anlattığı belgesel; mesafeyi korurken sınırları aşmamak, yarım kalana temas etmek, sinemaya dair kaygılar gibi temaları işliyor.

Cem Yılmaz, Funda Eryiğit ve Tilbe Saran’ın anlatıcı ses olarak yer aldığı belgeselde genç bir kadın tüm sıkıntılarının çözüleceğine inanarak Ömer Kavur’un filmlerindekine benzer bir yolculuğa çıkıyor. Terk edilmiş kasabalarda, harabelerde ve kimsenin kalmadığı otellerde süren yolculukta Kavur’la genç kadın arasında hayali bir diyalog başlıyor ve sahipsiz mektuplar, yıllar geçse de değişmeyen ortak saplantılar, hatırlanmayan rüyalar ve kayıp bir film onlara aradıkları cevapları bulmalarında yol gösteriyor.

Kavur dışında, belgeselin senaristliğini, yönetmenliğini ve editörlüğünü üstlenen ve yıllar süren uzun bir arşiv çalışması içerisine giren Fırat Özeler’in “Aynı filmlerindeki karakterler gibiydi…; hüzünlüydü, yalnızdı, mücadeleciydi ve sürekli arayıştaydı.” yorumunda bulunduğu Ömer Kavur’un Yusuf ile Kenan (1979), Anayurt Oteli (1987), Kırık Bir Aşk Hikâyesi (1981), Gizli Yüz (1991), Gece Yolculuğu (1987) filmleri de platformda erişime açık.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com