Solstad’nın ‘Bjørn Hansen’ üçlemesi tamamlandı

Norveçli ödüllü yazar Dag Solstad'nun kaleme aldığı Bjørn Hansen üçlemesinin son kitabı da Yapı Kredi Yayınları tarafından okura sunuldu.

  • ü
  • 22 Ocak 2024
  • ü
  • Kültür

Dad Solstad’nın 'Bjørn Hansen' üçlemesi tamamlandı

Norveçli yazar Dag Solstad’nın külliyatının en önemli parçalarından birini oluşturan Bjørn Hansen üçlemesinin son kitabı da Yapı Kredi Yayınları tarafından okura sunuldu. Banu Gürsaler-Syvertsen tarafından Türkçeye kazandırılan roman, serinin ilk kitabının aksine, ‘üçleme’deki yerini açıkça okura söylüyor: Bjørn Hansen’e Dair Üçüncü ve Son Roman.

YKY tarafından 2022’de okurla buluşturulan On Birinci Roman, On Sekizinci Kitap ismini taşısa da Bjørn Hansen üçlemesinin ilk kitabıydı. 2023’te yayımlanan serinin ikinci romanı ise “17. Roman” adını taşıyordu.

Yıllar sonra çalan kapı…

On Birinci Roman, On Sekizinci Kitap’ta hayatını kökünden değiştirecek bir planı uygulamaya koyarken, 17. Roman’da ise yıllardır görmediği oğluyla yeniden iletişim kurmaya çalışırken izlediğimiz Bjørn Hansen, serinin son romanında yaşlı bir adam olarak karşımıza çıkıyor.

Oslo’nun yoksul bir mahallesindeki küçük dairesinde tek başına yaşamaktadır. Fakat ölmüş anne ve babasıyla hayali konuşmalar yaparak ölüme hazırlandığı günlerin akışı, davetsiz bir misafir yüzünden beklenmedik bir yön alır: Gelini yıllar sonra Bjørn Hansen’in kapısını çalmış, üniversiteye başlayacak torunu Wiggo’yu dedesinin evinde kalması için yanında getirmiştir.

“Solstad’nın Bjørn Hansen kitaplarında, kültüre dair zekâ dolu bir kötümserlik ve katıksız bir asilik harika yazınsal niteliklere dönüşüyor.” – Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen

Norveç’in en prestijli edebiyat ödüllerinden Norveçli Eleştirmenler Ödülü’nü üç kez kazanan Dag Solstad ayrıca Kuzey Avrupa Edebiyat Ödülü’nün de sahibi.

Dag Solstad (1941) Edebiyat dünyasına 1965’te yayımladığı öykü kitabıyla girdi. O zamandan bu yana ülkesi Norveç’in ve Kuzey Avrupa’nın en önemli yazarlarından olan Solstad pek çok roman, öykü kitabı, oyun ve deneme kitabı yayımladı. Yazar ayrıca 1982-1998 yılları arasında Jon Michelet’le birlikte dünya futbol şampiyonaları üzerine beş kitap kaleme aldı.

 

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com