Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) 2024 yılının gösterime giren en iyi yabancı filmlerini seçti.
Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) 2024’te gösterime giren en iyi yabancı filmlerini seçti. Jonathan Glazer’in yönettiği ‘İlgi Alanı’, 2024’ün en iyi filmi seçilirken listede, geçtiğimiz yıl Oscar ödüllerinden Türkiye’yi temsil eden İlker Çatak’ın son filmi Öğretmenler Odası ise dördüncü sırada yer aldı.
Jonathan Glazer’in yönettiği İlgi Alanı (The Zone of Interest) filminde Sandra Hüller ve Christian Friedel rol alıyor. Cannes Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü, En İyi Uluslararası Film ve En İyi Ses dallarında Akademi Ödülleri alan filmin konusu şöyle: Nazi komutanı Rudolf Höss ve ailesinin Auschwitz yakınındaki sakin hayatını anlatan film, savaşın korkunç yüzü ile aile hayatının sıradanlığı arasındaki keskin çelişkiyi gözler önüne seriyor. (IMDb Puanı: 7.3)
Yönetmen Sean Baker’a Cannes’da Altın Palmiye kazandıran Anora, bir dançı kız ile bir Rus oligarkın veliahtı arasındaki trajikomik Külkedisi hikâyesini anlatıyor. Brooklyn’de kırık dökük bir apartman dairesinde oturan dansçı Anora, çalıştığı kulüpte bir gece bir Rus oligarkın oğlu Vanya ile tanışır. Ciddiye binen fırtınalı ilişkileri, kaçınılmaz olarak Vanya’nın ailesinin de dikkatini çeker. Minimalist anlatımı ve güçlü karakter derinliğiyle öne çıkan film, Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye kazandı.
Alexander Payne’in yönettiği Geride Kalanlar (The Holdovers) filminde Paul Giamatti ve Da’Vine Joy Randolph rol alıyor. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Akademi Ödülü kazanan yapım, 1970’lerde bir yatılı okulda, Noel tatilinde evlerine gidemeyen öğrencilerle ilgilenen huysuz bir öğretmenin hikayesini anlatıyor. Mizah ve nostalji bir arada. (IMDb Puanı: 7.2)
Dünya prömiyerini Berlin Film Festivali’nin Panorama bölümünde yapan film, bir lisede ilk işine başlayan idealist öğretmen Carla Nowak’ı konu alıyor. Öğrencisi hırsızlıkla suçlanınca idealleri ve sistem arasına sıkışan Carla, doğru olanı yapmaya çalıştıkça işler çıkmaza doğru sürüklenir. İstanbul Bahçesi (2020) ve Söz Senettir (2019) gibi filmleriyle tanınan yönetmen İlker Çatak, son filmi Öğretmenler Odası (2023) ile En İyi Uluslararası Film dalında Oscar’a aday gösterilmişti. (IMDb Puanı: 7.5)
Zavallılar, bir bilim insanı tarafından hayata döndürülen genç bir kadının hikayesini konu ediyor. Yorgos Lanthimos’un yönettiği Zavallılar (Poor Things) filminde Emma Stone ve Willem Dafoe rol alıyor. Ölü bir kadını hayata döndüren bir bilim insanının deneyini ve kadının özgürlük arayışını anlatan yapım, sıra dışı anlatımıyla dikkat çekiyor. (IMDb Puanı: 7.8)
Jacques Audiard’ın yönettiği Emilia Pérez, hayatını değiştirmek isteyen bir avukatın karmaşık bir dava ve toplumsal gerçeklerle başa çıkmasını konu alıyor. Aşırı nitelikli ve sömürülen avukat Rita, adaleti sağlamaktan çok daha iyi suç çöplerini aklamada büyük bir firmada çalışarak yeteneklerini boşa harcar. Ancak ona reddedemeyeceği bir teklif sunulur.
Adam Elliot’ın yönettiği Bir Salyangozun Anıları (Memoir of a Snail), bir salyangozun basit ama derin yaşamı üzerinden insan ilişkilerini ve varoluşu sorgulayan dokunaklı bir animasyon filmi. Film, süs salyangozları toplamaya meraklı ve kitaplara karşı yoğun bir sevgiye sahip, yalnız ve uyumsuz bir kadın olan Grace Pudel’ın hikayesini konu ediyor.
Pedro Almodóvar’ın yönettiği Yandaki Oda (The Room Next Door), yalnız bir kadının gizemli komşusuyla olan ilişkisini ve sırlarla dolu bir geçmişin keşfini ele alıyor. Ingrid ve Martha, yıllar önce aynı dergide çalışan iki yakın arkadaştır. Gençliklerinde yan yana olan ikinin yolu zamanla farkı yönlere ayrılır. Martha, bir savaş muhabiri olurken, Ingrid kurgusal roman yazarı olarak hayatına devam eder. Birbirlerinde ayrı yıllar geçiren Ingrid ve Martha, beklenmedik bir anda zorlu ama hoş bir tesadüfle yeniden bir araya gelir.
Coralie Fargeat’ın yönettiği Cevher (The Substance) adlı filmde Demi Moore’a Dennis Quaid, Margaret Qualley ve Edward Hamilton Clark eşlik ediyor. Demi Moore’un cesur performansıyla kendi imajını da tiye aldığı bu stilize ve sarsıcı yapım, yaşlanma korkusu ve mükemmellik takıntısına dair sert bir eleştiri sunuyor.
Yönetmeni belirtilmeyen En Sevdiğim Pastam (Keyke mahboobe man), küçük bir kasabada pastalar ve hayallerle dolu bir dükkanda geçen dokunaklı bir hikâye sunuyor. Aile bağları ve tutkular üzerine yoğunlaşıyor. İçini açmaya ve birisiyle tanışmaya hazır olan Mahin’in bu süreçte yaşadığı şans eseri bir karşılaşma, onun için unutulmaz bir akşama dönüşür.