Daniela Sepehri kısa süre önce yayınlanan kitabını Paderborn’daki Sputnik Pub’da tanıttı. Tanıtıma Sepehri’nin şu sözü damga vurdu: Sanat ve şiir, başka türlü ulaşamayacağım insanlara beni ulaştıran bir aracı.
Daniele Sepehri kitap tanıtımına “Mein Geständnis” adlı şiirsel slam metnini sunarak başladı. Bu şiirsel slam metni kışkırtıcı bir şekilde “Ben bir suçluyum” cümlesiyle başlıyor.
Nadumusik’ten sunucu Nadine Dubberke gecenin sunuculuğunu yaptı. İnsan hakları aktivisti ve şiir slam sanatçısı Daniela Sepehri’ye ilk sorusu şu oldu: “Neden bir şiir slam koleksiyonu? Neden insan hakları aktivizmi ya da aktivizmin kendisi hakkında bir kitap yazmadınız?“
Sepehri’nin yanıtı şöyle oldu: “Sanat ve şiir, başka türlü ulaşamayacağım insanlara ulaşan bir şey.” Sepehri, bir kültür gecesinde İran filmi gösterildiğinde bambaşka bir kitleye, sanat ve şiir üzerine bir kültürel etkinlik düzenlendiğinde ise bambaşka bir kitleye ulaşıldığını anlattı.
Daniela Sepehri bir şiir slam etkinliğinde, İran’daki kadın protestolarını hiç duymamış bir kadınla tanışmış. Daniela Sepehri bu kadınla uzun ve verimli sohbetler yapmış. İnsan hakları aktivisti şöyle diyor: “Sanat tamamen farklı insanlara ulaşabilir.”
Ardından sunucu Nadine Dubberke kitabın ithaf edildiği kadının kim olduğunu sordu: Nahid Taghavi. Nadine Sepehri, Nahid Taghavi’nin arkadaşının annesi olduğunu söyledi: “Tutuklu kaldığı 4 yıl boyunca 7 ay hücre hapsinde kaldıktan sonra bugün çok kötü durumda. Şu anda Almanya’da ama işkence ve cezaevi koşulları onu bugün de etkilemeye devam ediyor. Yine de zihinsel olarak iyi durumda.”
Daniela Sepehri daha sonra başka bir poetry slam metni seslendiriyor. “Nereden geliyorsun?”, kitabındaki ilk şiir slam metni.
Sepehri ilk ırkçılık deneyimlerini memleketi Paderborn’da yaşadığını söylüyor. Bir çocuk ve genç olarak bu ırkçılık deneyimlerini henüz kelimelere dökememiş ve kategorize edememiş. İkinci memleketi Berlin ırkçılık hakkında konuşabileceği ilk arkadaşlarını edindiği şehir oldu. “Ama Berlin de ayrımcılıktan arınmış değil. Martin Sellner’den iki sokak ötede oturuyordum” diyor Sepehri.
Daniela Sepehri kitabı tekrar eline alıp mikrofonun başına geçtiğinde bir an bekledi ve o anda kalabalık barda çıt çıkmadı. Aşırı sağcı şiddet saldırılarını ve NSU’yu konu alan “213 istinai durum” adlı şiirsel slam metnini seslendirdi.
Sunucu Nadine Dubberke sorusuna gelmeden önce Paderborn’daki Irkçılığa Karşı Günler’den bahsetti. Irkçılığa Karşı Günler Paderborn Şehir Kütüphanesinde başlayacaktı. Yaşlı bir kadın geç saatlerde geldi ve şehir kütüphanesine bir kitap iade etmek istedi.
Şehir kütüphanesi sadece etkinlik için açık olduğundan, kapanış saati nedeniyle bu artık mümkün değildi. Yaşlı kadın bundan hoşnut olmadı ve vergi paralarının bu tür etkinlikler için boşa harcandığını haykırdı. Nadine Dubberke insan hakları aktivisti Daniela Sepehri’ye “Bu tutum karşısında ne yapmalıyız?” diye sordu.
Sepehri düşük eşikli aktivizmi önerdi. “Sosyal medyadaki beğeniler bir fark yaratabilir, öyle hissettirmese bile. Arkadaşlarla konuşmak ve sloganlı tişörtler fark yaratır. Artık normal kıyafetlerim bile yok!” dedi. Bir keresinde Daniela Sepehri idam cezasına karşı olduğunu belirten bir tişört giymişti ve bu tişört tarafsız olmadığı için Federal Meclis’e alınmamıştı. Sepehri gülerek “Ölüm cezası konusunda nasıl tarafsız olabilirsiniz?” diye sordu.
Ardından Daniela Sepehri sunucuyu da şaşırtan bir şey söyledi: “Artık siyasetten umudum yok.” İran’da siyasi mahkumlarla ilgilenen politikacıların bireysel sponsorlukları olduğunu kabul ediyor. Ama aynı zamanda “Geçen yıl harika konuşmalar yapılmasına rağmen insanlar İran’a sınır dışı ediliyor” dedi.
Son olarak yazar, kitabındaki son poetry slam metninden bahsetti: Bana umut veren şeyler.
Bu metin, yayıncısının onu araması ve hala bir metnin eksik olduğunu söylemesi üzerine ortaya çıkmış. Bunun üzerine en yakın arkadaşıyla iletişime geçmiş ve en yakın arkadaşı şöyle demiş: “Neden umutlu bir şeyler yazmıyorsun?”
“Ben hiç umutlu bir insan değilim. Sloganım ‘Her şeyi yakıp yıkmak’” diye espri yapan Daniela Sepehri, daha sonra bir hafta boyunca cep telefonuna kendisine umut veren şeyleri yazdığını izleyicilerle paylaştı. Ve bu notları olduğu gibi aldı ve son şiir slam metni bu şekilde ortaya çıktı.