‘Salkım Hanımın Taneleri’nin yazarı Yılmaz Karakoyunlu hayatını kaybetti

Kaldırıldığı hastanede hayatanı kaybeden Yılmaz Karakoyunlu'nu Varlık Vergisi sonrasında ülkede sermayenin el değişimini anlattığı 'Salkım Hanımın Taneleri' romanı yayınlandığı dönemde çok tartışma konusu olmuştu. Çok sayıda filme danışmanlık yapan Karakoyunlu, uzun süre bakanlık görevinde de bulundu.

  • ü
  • 11 Şubat 2024
  • ü
  • Kültür

Politikacı ve yazar Yılmaz Karakoyunlu Urladaki evinde.

Eski bakan ve yazar Yılmaz Karakoyunlu, evinde geçirdiği rahatsızlık nedeniyle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Karakoyunlu’nun acı haberini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca duyurdu.

Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: “Devlet eski bakanlarımızdan Yılmaz Karakoyunlu, İstanbul’daki evinde geçirdiği rahatsızlık sebebiyle kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve dostlarına baş sağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.”

YILMAZ KARAKOYUNLU KİMDİR?

Yazar, devlet ve siyaset adamı. 26 Nisan 1936 tarihinde İstanbul’da doğdu. Vezneciler Altıncı İlkokul’unu, Pertevniyal Lisesi orta kısmını, Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi’ni, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni (1959) bitirdi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Georgia Üniversitesi’nden MBA derecesi (Master of business administration = İş idaresi yüksek lisans programı), Michigan Üniversitesi’nden yine MBA derecesi, Michigan Üniversitesi’nden doktora diploması aldı. Bir ara banka müfettişliği, daha sonra Devlet Planlama Teşkilatı Finans Şubesi Müdürlüğü yaptı. Bu dönemde, çeşitli üniversiteler ile kuruluşlarda finansman konularında konferanslar verdi. Yılmaz Karakoyunlu daha sonra özel sektöre geçerek çeşitli kuruluşlarda yöneticilik ve danışmanlık görevlerinde bulundu.

Aralık 1995 ve Nisan 1999 genel seçimlerinde Anavatan Partisi (ANAP) listesinden İstanbul Milletvekili seçilerek, 2002 seçimlerine kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) parlamenter olarak görev yapan Karakoyunlu, Özelleştirme İdaresi ile Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu’ndan (TRT) sorumlu Devlet Bakanlığı, Hükümet Sözcülüğü, Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlendi.

TARTIŞILAN ROMANLARA İMZA ATTI

Yılmaz Karakoyunlu’nun ülkedeki sermayenin el değişimini anlattığı ‘Salkım Hanımın Taneleri’ ve İzmir Suikastı merkeze alarak bir kadronun Cumhuriyet kuruluşundan sonra nasıl tasfiye edildiğini anlattığı ‘Üç Aileler Divanı’ romanı yayınlandığı dönemde ciddi tartışma yaratmıştı. Yorgun Mayıs Kısrakları romanında ise Karakoyunlu, Demokrat Parti dönemini anlatmıştı.

Yazarın, “Salkım Hanımın Taneleri” adlı romanı 1990 yılında Yunus Nadi Roman Ödülü’nü aldı. Roman, 1999 yılında sinema filmine çekildi ve Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Film Ödülü’nü alıyor.

Karakoyunlu, “Salkım Hanımın Taneleri” adlı romanında ağırlıklı olarak II. Dünya Savaşı yıllarında Şükrü Saraçoğlu hükümeti döneminde 1942 yılı Aralık ayında uygulanan Varlık Vergisi’ni anlatıyor. Romanda ayrıca Türkiye’de iş çevrelerindeki gelişmeleri, batan ve yeni gelişen ekonomik kesimleri, karaborsacılık, gayrimüslim tüccar aileleri, sermayenin sınıf değiştirmesi, bu süreçteki ahlâk ve kültür değişmeleri, gayrimüslimlerin altüst olan hayatları, vergilerin ödeyemeyenlerin Erzurum Aşkale’ye sürgün edilmesi, milletvekillerinin durumu ve belediye başkanlarının koltuk kaptırma korkusu anlatılıyor.

KARAKOYUNLU’NUN ESERLERİ

‘’Salkım Hanım’ın Taneleri’’, ‘’Üç Aliler Divanı’’, ‘’Güz Sancısı’’, ‘’Çiçekli Mumlar Sokağı’’, ‘’Yorgun Mayıs Kısrakları’’,  ‘’Ezan Vakti Bethoveen’’, ‘’Serçe Kuşun Sonbaharı’’, “Serin Kızın Gökkuşağı”, “Mor Kaftanlı Selanik”, “Ekinler Gece Büyür”  ve ‘’Mevsimler Eskidi Biraz’’ adlı romanları yayınlanıyor.

‘’Önce İnsan’’, ‘’Zirveden Sonra’’, ‘’Altın Huylu Doruklar’’, ‘’Romenos Diogenes’’, ‘’Ok ve Yay’’, ‘’Mavi Saplı Hayaller’’, ‘’Kuzguncuklu Fazilet’’ adlı oyunları sahneleniyor… Oyunlarının tamamı İstanbul Şehir Tiyatroları repertuarına alınıyor…

‘’Salkım Hanım’ın Taneleri’’ ve  ‘’Güz Sancısı’’ romanları filme çekildi. ‘’Salkım Hanımın Taneleri’’ filmi 1998 Antalya Film Festivalinde 6 dalda birincilik ödülü alıyor ve film yılın en iyi sinema filmi seçildi.’Güz Sancısı’’ filminde baş rolü Beren Saat yılın en dikkat çeken sanatçısı oynuyor…

Yılmaz Karakoyunlu, ‘’Hatırla Sevgili’’, ‘’Elveda Rumeli’’, ‘’Karayılan’’, ‘’Her Şeye Rağmen’’, ‘’Kösem Sultan’’, ‘’Kızıl Kısrak’’, ‘’Karantinalı Despina’’, ‘’Beyaz Mahşer’’ ve ‘’Hakan’’ (Abdülhamit) TV dizilerinde senaryo danışmanlığı yaptı.

Ayrıca Karakoyunlu’nun 200’e yakın Türk Müziği şarkısı ve saz eserleri TRT repertuvarında bulunuyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com