Orhan Veli Kanık öncülüğünde kurulan ve dönemin önemli yayınlarından Yaprak Dergisi tüm sayıları ile ücretsiz olarak çevrimiçi erişime açıldı.
Pandemi döneminde hızlanan ve kültür hayatında yer edinmiş yayınların dijital ortamda erişime açılması devam ediyor. Çevrimiçi olarak ücretsiz şekilde erişime açılan son önemli yayın ise Orhan Veli Kanık öncülüğünde kurulan Yaprak Dergisi oldu.
Orhan Veli Kanık’ın 1949 – 1950 seneleri arasında yayımladığı edebiyat dergisi dijital erişime açıldı. Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV), toplamda 28 sayıdan oluşan ve Ankara’da basılan derginin bütün sayılarını çevrimiçi ortama taşıdı.
Kayıp Rıhtım’daki habere göre; 2 haftada bir yayınlanan Yaprak Dergisi, 1 Ocak 1949 tarihinden 1 Haziran 1950’ye kadar yayımda kaldı. Orhan Veli Kanık öncülüğünde yayıma hazırlanan dergi, dönemin önemli sanatçılarını bir araya getirdi.
Kanık’a derginin yönetiminde destek olan isimler ise şu şekildeydi: Bedri Rahmi Eyüboğlu, Abidin Dino, Necati Cumalı, Sabahattin Eyüboğlu, Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday.
Kanık’ın hem yazı işleri müdürü olarak hem de fiilen sahibi olarak görev aldığı derginin 1 Ocak 1949 tarihinde yayımlanan ilk sayısında Cahit Sıtkı Tarancı, Sait Faik Abasıyanık, Fazıl Hüsnü Dağlarca ve Cahit Külebi önemli isimlerin eserleri yer aldı.
NAZIM HİKMET’İN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN KAMPANYA YAPTI
Türk edebiyatında şiir anlayışına yön veren Garip akımından şair ve yazarları bünyesinde barındıran dergi, politik olaylara da kayıtsız kalmadı. Nâzım Hikmet Ran’ın hapisten çıkartılması için düzenlenen kampanyalara destek verdi.
Ekonomik zorluklar nedeniyle sıkıntılı günler geçiren dergi için Orhan Veli ceketini bile satmak durumunda kaldı. Bununla birlikte şair, Abidin Dino’nun kendisine hediye ettiği resimleri de elden çıkartarak derginin devamı için bütçe oluşturmaya çalıştı.
SON YAPRAK’TA GÜN YÜZÜNE ÇIKMAMIŞ ŞİİR
Yaprak Dergisi kapandıktan sonra İstanbul’a dönen Orhan Veli, aynı yıl yaşamını yitirdi. Şairin ölümü üzerine arkadaşları 1 Şubat 1951 tarihinde Son Yaprak adlı sayı çıkartıldı. Bu tek sayıda Kanık’ın daha önce hiç gün yüzüne çıkartılmamış Aşk Resmi Geçidi adlı şiiri de yer aldı.
TÜSTAV’ın erişime açtığı Yaprak Dergisi arşivine buradan ulaşılabilir.