Nancy Atakan’dan ilk kişisel sergi: ‘Beni Yok Etme’

Nancy Atakan’ın Kişisel Sergisi “Beni Yok Etme” Can Küçük Küratörlüğünde İMALAT-HANE’de Açıldı

  • ü
  • 25 Mart 2025
  • ü
  • Kültür

Nancy Atakan’ın “Beni Yok Etme” adlı ilk kişisel sergisi, Can Küçük küratörlüğünde İmalat-Hane’de açıldı. Sergi, Atakan’ın ziyaret ettiği ve kaydetmek istediği yerleri, güçlü bağlar kurduğu insanları ve hafızasında yer eden anıları kendi pratiğine dâhil etme biçimlerini konu alıyor. Serginin üç bölümden oluşan anlatısı, Atakan’ın yapıtları etrafında kurgulanan çeşitli biraradalıklarla, iç sesini paylaştığı daha kişisel bir alan arasında geziniyor.

3 KATMANLI SERGİ

Serginin ilk bölümü, sanatçının farklı dönemlere, kişilere ve mekânlara ait kumaşları aynı düzlemde birleştirme pratiği ile üretim sürecinde yakınlarını birarada buluşturması arasındaki paralelliğe odaklanıyor. İkinci bölüm, yapıtların yüzeyine yerleşen sözler ve şahsi nesnelerin imgeleri aracılığıyla sanatçının özel alanına açılıyor. Son bölümde ise Atakan, kendi bedenine ve yakın dostlarına ait imgelerle, yok olana dair düşüncelerin kıyısında, arkadaşlık kavramını ele alıyor.

‘BENİ YOK ETME’

“Beni Yok Etme”, Can Küçük ve Nancy Atakan’ın uzun süredir çeşitli bağlamlarda birlikte geliştirdikleri çalışma pratiklerini, ilk kez iş birliği içinde ürettikleri yapıtlarla sergiye taşıyor. Bunun yanı sıra, Atakan’ın video projelerinde birlikte çalıştığı ve yakın çalışma arkadaşı olan Dilek Aydın’la ortak ürettikleri bir video yerleştirme, sergide izleyicilerle buluşuyor. Atakan’ın 2010’da şehirde yok edilen yapıları belgeleme amacıyla başlattığı “Save Me / Beni Yok Etme” adlı fotoğraf serisi ise Bursa’daki mekânlar odağında genişleyerek bu sergi özelinde yeni bir üretime dönüşüyor.

15 Şubat’ta açılan sergi 19 Nisan’a kadar devam edecek.

NANCY ATAKAN KİMDİR?

Amerika doğumlu Nancy Atakan, 1970’lerden bu yana İstanbul sanat sahnesinde sanatçı, öğretmen ve sanat tarihçisi olarak aktif bir rol üstlendi. Sanatçının genellikle araştırmaya dayalı ve işbirliği odaklı çalışmaları, ekoloji, kadınlık, kimlik, toplumsal cinsiyet politikaları, hafıza, küreselleşme, kentsel dönüşüm ile görüntü ve kelime arasındaki ilişki gibi konulara odaklandı. Hafif ve mizâhî bir yaklaşımla güncel olayları gözlemledi ve Türkiye’nin tarihine ve kültürüne referanslar sundu. Kavramı ön planda tutan sanatçı, tekstil, nakış, dijital baskı, fotoğraf, neon ve video gibi geniş bir teknik ve malzeme yelpazesini kullandı.

Eserleri Türkiye’de Arkas Sanat Merkezi, SALT Beyoğlu, Elgiz Müzesi, OMM (Odunpazarı Modern Müze), CerModern ve İstanbul Modern Sanat Müzesi gibi kurumlarda sergilenmiştir. Yurt dışında ise Gazelli Art House (Bakü, Azerbaycan), Künstlerhaus Palais Thurn & Taxis (Bregenz), Pi Artworks (Londra), Akademie der Kunst (Berlin), Riksidrottsmuseet (Stockholm), ISCP – Uluslararası Stüdyo ve Küratöryel Program (New York), İskandinav Sanat Derneği NFK (Stockholm) ve Vasteras Sanat Müzesi (Vasteras, İsveç) gibi önemli mekânlarda yer aldı.

Nancy Atakan, 2007 yılında 5533 adlı sanatçı inisiyatifinin kurucuları arasında yer aldı. Sanatçının çalışmaları Pi Artworks İstanbul/Londra tarafından temsil ediliyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com