Kütahyalı Gomidas’ın eserleri Dünya Mirası Listesi’nde

Kütahya doğumlu Ermeni rahip, besteci ve derlemeci Gomidas'ın eserleri UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı.

  • ü
  • 01 Şubat 2024
  • ü
  • Kültür

UNESCO İcra Konseyi oy birliğiyle aldığı kararla, Gomidas Vartabed’in eserlerini UNESCO Dünya Mirası listesinde yer aldı. Gomidas’ın eserleri Mesrop Maşdots Matenadaran’ın el yazmaları koleksiyonu, gökbilimci Benjamin Margaryan’ın galaksiler üzerine çalışması ve besteci Aram Haçaturyan’ın el yazısı notları ve film müziği koleksiyonu ile birlikte UNESCO’daki dördüncü Ermeni mirası olacak.

Agos’un haberine göre, Gomidas Müzesi Direktörü Nikolay Kostandyan, düzenlediği basın toplantısında Gomidas’ın eserlerinin Dünya Mirası Listesi’ne girişiyle müzenin kuruluş yıldönümünün aynı zamana denk gelişinin ayrı bir mutluluk sebebi olduğunu ifade etti.

Kostandyan, Gomidas’ın eserlerinin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesinin arkasında, müze, Eğitim ve Kültür Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı iş birliğindeki 7-8 yıllık yoğun bir çalışmanın yer aldığını belirtti.

GOMİDAS KİMDİR

Halide Edip Adıvar’ın hakkında “Şarkı söylediğinde tanrı onu dinlemek için aşağı inerdi” dediği Gomidas Vartabed, asıl adı Soğomon Kevork Soğomonyan olan derlemeci, besteci, koro şefi ve din adamıdır. Ermeni kilise müziği ve halk müziklerinin derlenmesine, bestelenmesine ve yorumlanmasına katkısı büyük olan Gomidas, etnomüzikolojinin öncülerinden biri sayılmaktadır. Kütahya’da doğan Gomidas, 24 Nisan 1915’te 234 Ermeni aydınıyla birlikte İstanbul’da tutuklanıp Çankırı’ya sürgüne gönderildi. İşkence ve kötü muamele sebebiyle sürgünden akıl sağlığını yitirmiş olarak döndü. Kalan yıllarını Fransa’da bir hastanede geçiren Gomidas, 1935 yılında Fransa’da hayatını kaybetti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com