İpek Duben’in sanatı “Ten, Beden, Ben” ile kitaplaştı

İpek Duben’in sanat hayatını "Ten, Beden, Ben” ile kitaplaştıran Salt, sanatçının arşivini çevrimiçi erişime açtı.

  • ü
  • 26 Mart 2024
  • ü
  • Kültür

İpek Duben Centre Street’teki atölyesinde (New York, ABD), 2001, Salt Araştırma, İpek Duben Arşivi

İpek Duben’in sanat hayatı Salt tarafından kapsamlı bir şekilde ele alındı. Erkek şiddeti, toplumsal cinsiyet, yerinden edilme, göç, tüketim alışkanlıkları gibi konulara değinen sanatçının pratiği Ten, Beden, Ben adı altında kitaplaştırıldı ve İpek Duben ile iş birliği sonucu elde edilen sanatçının arşivi çevrimiçi erişime açıldı. Sanatçının 1980’lerden günümüze olan işlerine ayrıntılı bir bakış sunan arşiv Salt Araştırma’daki sanatçı koleksiyonları arasında yerini aldı.

İpek Duben, What is a Turk? [Türk Nedir?] işindeki kartpostalları satarak gerçekleştirdiği performans sırasında, Ayasofya Tarihi Müzesi’nin (İstanbul) önü, 2003, Salt Araştırma, İpek Duben Arşivi

Sanatçının pratiğinin her yönüyle ele alındığı kitap, Vasıf Kortun tarafından yayına hazırlandı ve tasarımını Esen Karol üstlendi. Adını Duben’in 2021-2022’de Salt Beyoğlu’nda gerçekleşen sergisinden alan Ten, Beden, Ben’de Kortun’un 2020-2021’de sanatçı ile gerçekleştirdiği “Benim Hikâyem” başlıklı söyleşisi; Kaelen Wilson-Goldie, Marianne Hirsch ve Işın Önol’un yazıları ile Duben’in 1991’de Maçka Sanat Galerisi’ndeki sergisi sırasında düzenlenen “Modernizm ve 1980’lerde Sanat” başlıklı panelin dökümü de yer alıyor.

İpek Duben’in “Ten, Beden, Ben” sergisinden

Sanat yazarı ve tarihçisi kimliğinden bağımsız olarak yalnızca İpek Duben’in pratiğine odaklanan yayın, sanatçının Türkiye ve ABD arasında farklı türlerde gerçekleşen sanat üretimini ve siyaset biliminden sanata geçişini inceliyor. Yayın; resim, enstalasyon, sanatçı kitabı, video gibi farklı türlerde eserler veren Duben’in üretiminde minyatürlerin etkisini, kendi beden imgesini yoğun biçimde kullanışını, öne çıkan meseleleri ele alış nedenleri ve biçimlerini tartışıyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Banu ve Hakan Çarmıklı’nın desteğiyle yayımlanan Ten, Beden, Ben Robinson Crusoe 389 Kitabevi’nden temin edilebilir, İpek Duben’in Salt Araştırma’da yer alan arşivine ise bu link üzerinden erişilebilir.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com