‘İnsanlık Karikatürleri’ İngiltere’nin 6 şehrinde sergilendi

Mültecilerin yaşadığı sıkıntıları ve hak ihlallerini anlatan karikatürlerden oluşan ‘İnsanlık Karikatürleri - Humanity Cartoons’ adlı sergi İngiltere’nin başkenti Londra’nın ikonik mekanlarında sanatseverlerle buluştu.

  • ü
  • 22 Haziran 2024
  • ü
  • Kültür

İngiltere’de insan hakları mücadelesi ve aktivizm faaliyetleri yürüten Human Rights Solidarity (HRS), 17-23 Haziran arasında kutlanan ‘Mülteci Haftası’ vesilesiyle dikkat çekici bir etkinliğe imza attı.

Mültecilerin yaşadığı sıkıntıları ve hak ihlallerini anlatan karikatürlerden oluşan ‘İnsanlık Karikatürleri – Humanity Cartoons’ adlı sergi dün başkent Londra’nın ikonik mekanlarında sanatseverlerle buluştu.

Gezici sergi kapsamına alınan 15 eser, bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Göç Karikatürleri Yarışması’na katılmış 750 karikatür arasından seçildi. Karikatürler, dünyanın başlıca gündem maddelerinden biri haline gelen ‘göç, sığınma, mülteciler’ gibi konular hakkında çarpıcı bir dille eleştiri veya teklifler getiriyor.

Londra dahil altı şehirde sergi

Karikatürlerin sergilediği ilk mekân ünlü Eros heykeli ve Londra’nın en büyük elektronik reklam tabelalarının bulunduğu Piccadilly Circus oldu. Ardından şehrin miting alanı ve açık gösteri merkezi konumundaki Trafalgar Meydanı’da görücüye çıkarılan eserler, daha sonra Başbakanlık önü, Parlamento Meydanı, Westminster Köprüsü ve başkentin milenyum sembolü London Eye (dönme dolap) önünde kamuoyunun ilgisine sunuldu.

İnsanlık Karikatürleri, Londra dışında İngiltere’nin kuzey şehirlerinden Newcastle ile Leeds, Sheffield, Hull City ve Lancaster’da da sergilendi.

Uluslararası yarışma üçüncü kez yapıldı

İngiltere’de kayıtlı yardım kuruluşları HRS, Time to Help ve Dialogue Society tarafından düzenlenen Uluslararası 3. Göç Karikatürleri Yarışmasının bu yılki teması ‘Evimiz (Our Home) oldu. Dünyanın pek çok ülkesinden 388 sanatçı toplam 750 eserle yarışmaya katıldı.

 

Karikatür sanatçıları Gustavo Fernando (Meksika), Ali Miraee (İran) ve Luc Descheemaeker’den (Belçika) oluşan jüri dereceye giren ilk beş eseri seçti. Birinciliğe İran’dan Mohammad Raei değer görülürken, ikinci Alireza Pakdel (İran), üçüncü Cenk Alparslan (Türkiye), dördüncü Rucke Souza (Brezilya) ve beşinci ise Didie Sri Widiyanto (Endonezya) oldu. İlk beşe giren sanatçılara toplam 3 bin dolar ödül dağıtıldı.

İlk 5 eserin yanı sıra ön elemeyi geçen 35 karikatürün Mülteci Haftası’ndan sonra da yıl boyu farklı ülke ve şehirlerde sergilenmesi planlanıyor.

Eserler, savaş, zulüm veya siyasi baskılar sebebiyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan sığınmacıların çıktığı zorlu yolculuğu, güvenli bir yer ve sığınacak ev bulma arayışını, karşılaştıkları sıkıntıları, maruz kaldıkları hak ihlallerini sanatsal bir dille ortaya koyuyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com