İlk kez yapay zekâyla yazılmış bir roman ödül kazandı

Japonya'nın en prestijli edebiyat ödülü Akutagawa'ya layık görülen 33 yaşındaki Rie Kudan, yeni kitabını yazarken yapay zekâdan faydalanarak yazdığını itiraf etti. ChatGPT'ye ilişkin tartışmalar yeniden alevlendi.

  • ü
  • 22 Ocak 2024
  • ü
  • Kültür

Yapay zekânın hayatımıza girmesiyle birlikte, pek çok şey değişti. Hollywood’ta sanal oyuncular rol almasın, yapay zekâyla senaryolar yazılmasın diye uzun süredir grev yapılıyor. Yapay zekâyla üretilmiş bir fotoğraf ödül alabiliyor. Şimdi ise prestijli bir edebiyat ödülüne layık görülen romanın yapak zekânın yardımıyla yazıldığı söyleniyor.

Rie Kudan adlı genç bir yazar, fütüristik bir Tokyo’yu tasvir ettiği The Tokyo Tower of Sympathy (Tokyo Sempati Kulesi) adlı romanıyla Japonya’nın en prestijli edebiyat ödüllerinden Akutagawa Ödülü’ne layık görüldü. 33 yaşındaki yazar, Çarşamba günü ödül töreninde yaptığı konuşmada jüri tarafından “kusursuz” olarak nitelendirilen kitabın yaklaşık yüzde 5’ini ChatGPT’nin ürettiği metni “kelimesi kelimesine” kullanarak yazdığını itiraf etti.

“ChatGPT ile dertleşiyorum”

Kudan konuşmasında sohbet botunu sık sık kullandığını ve bazen kimseyle paylaşamayacağı düşünceleri ChatGPT’ye anlattığını söyledi.

Rie Kudan’nın yapay zekâ üzerine tartışmaları alevlendiren itirafı aslında tam da kitabının konusuyla ilgili. Tokyo Sempati Kulesi yapay zekânın günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldiği hayali bir yakın gelecekte geçiyor. Roman, Tokyo’daki bir parkta suçluların rehabilite edildiği bir yer olarak tasarlanan bir kule inşa eden bir mimarın hikâyesini anlatıyor ve toplumun yasaları çiğneyenlere karşı hoşgörüsünden duyduğu rahatsızlığı irdeliyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com