Harekette saklı anlamlar: Aşikâr olanın gizli hâlleri

Hareketin içine gizlenenleri inceleyen ‘Aşikâr Hareketlerin Gizli Hâlleri’ sergisi Bilsart’ta ziyarete açılıyor.

  • ü
  • 21 Şubat 2024
  • ü
  • Kültür

Sena Başöz, Kutu (2020)

Hareket kavramının insan hayatındaki farklı ortaya çıkış biçimlerini inceleyen Aşikâr Hareketlerin Gizli Hâlleri; Sena Başöz, Didem Erbaş, TUNCA, Merve Ünsal ve Yoğunluk’un eserlerini bir araya getiriyor. Video üretimine odaklanan serginin küratörlüğünü Eren Erk üstleniyor. Hareketin akışkan doğasına gizlenmiş ve genel geçer kabülün ötesine geçen fiziksel, düşünsel ya da duygusal anlamları düşündürmeyi amaçlayan sergi Bilsart’ta ziyarete açılıyor.

Yoğunluk, Bünyad-ı Zemin (2020)

Farklı sanat tecrübelerine sahip sanatçıların video eserleriyle, gündelik hayattaki sıradan eylemlerin bile zaman içerisinde nasıl değişikliğe uğradığını, neleri ima ettiğini ve insan hayatında nasıl duygusal izler bıraktığını keşfe çağırıyor.

Didem Erbaş, Karanlıkta Parlayan (2021)

Sıradan eylemlerden, geçmiş ve geleceğin derinliklerine uzanan bir bakış açısıyla Aşikâr Hareketlerin Gizli Hâlleri, sanatçıların farklı zamanlardan ya da yerlerden birbirlerine verdikleri referanslarla şekillenen anlam örgüsünde hareketin uyanmayı bekleyen farklı yönlerini sorgulamaya teşvik ediyor.

TUNCA, Latif Maharet (2021)

Hareketin Tanımı

“Hareketin, kendisine atfedilenin ötesinde bir şiirsellik taşıdığı” şiarıyla yola çıkan sergi, yelpazesi kıtaların hareketlerinden Cumartesi Anneleri’nin eylemlerine kadar tüm hareketliliği kapsayacak şekilde geniş tutuyor. Her hareketin içinde uyandırılması gereken saklı anlamlar taşıdığını anlatan Aşikâr Hareketlerin Gizli Hâlleri’nin, hareketi ele alışı şu sözlerle ifade ediliyor:

“Apaçık ortada olduğunu sandığımız hareketin içinde saklı anlamlar onun paradoksal karakterini tamamlar ve tanımların netleşmediği, sınırların katılaşmadığı bir anlamı ifade eder. Hareket ancak böyle bir bakışta gerçek kimliğini bulur; dondurulmuş, sabitlenmiş, yerleşik algıların, kültürel kodlarla şekillenen ön yargıların kabuğundan sızar ve doğal durumuna, akışkanlığa kavuşur.”


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Hareketin içine gizlenen toplumsal ve politik okumaları, eserler arasındaki ilişkiler üzerinden tartışmaya açan sergi, 22 Şubat – 4 Mayıs tarihleri arasında Bilsart’ta ziyaret edilebilir.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com