“Hakkari’de Bir Mevsim” MUBI’de gösterimde

Bir Erden Kıral klasiği olan Hakkari’de Bir Mevsim restore edilmiş hâliyle MUBI’de gösterimde.

  • ü
  • 07 Şubat 2024
  • ü
  • Kültür

Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı ve FIPRESCI ödüllerini kazanan Hakkari’de Bir Mevsim, restore edilmiş haliyle MUBI seçkisinde yerini aldı. Bereketli Topraklar Üzerinde (1980), Ayna (1984), Mavi Sürgün (1993) gibi pek çok filmin yönetmenliğini yapmış olan Erden Kıral tarafından yönetilen filmde Genco Erkal, Erkan Yücel, Şerif Sezer, Rana Cabbar, Erol Demiröz, Macit Koper, Zeynep Irgat ve Berrin Koper gibi usta oyuncular yer alıyor.

Film, Kadıköy Sinematek/Sinema Evi tarafından Kurukahveci Mehmet Efendi’nin katkılarıyla restore edilmişti.

Ferit Edgü’nün er-öğretmen olarak görev yaptığı Hakkâri’nin Pirkanis köyünde yaşadıklarını, düşsel bir yorumla anlattığı ve 1977’de yayımlanan “O” adlı romanından uyarlanan filmin senaryosu Türk Sinematek Derneği’nin kurucusu, şair Onat Kutlar tarafından yazıldı. 

1983’te Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı ve FIPRESCI ödüllerini kazanan film, doğunun yoksulluğunu ve devletin zafiyetini gösterdiği gerekçesiyle sıkıyönetim tarafından yasaklandığı için Türkiye’de ancak 1987 yılında gösterime girebildi.  

Restore edilmiş hâliyle Sinematek/Sinema Evi’nin 24 Ekim 2023 – 21 Ocak 2024 tarihleri arasında Erden Kıral Toplu Gösterimi kapsamında seyirciyle buluşturduğu Hakkari’de Bir Mevsim’i MUBI Türkiye kataloğunda bulabilirsiniz.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com