Göbeklitepe bölgesinde 8 yeni tepe daha var

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Göbeklitepe bölgesindeki 100 kilometrelik hat içerisinde 8 yeni arkeolojik tepe daha gün yüzüne çıkarılmayı beklediğini söyledi.

  • ü
  • 03 Haziran 2024
  • ü
  • Kültür

Şanlıurfa yakınlarındaki, 12000 yıl önceden kalan ve Dünyanın ilk tapınağı olan Göbeklitepe arkeolojik kazı alanı. (© Diego Cupolo/NurPhoto via ZUMA Press - Depo Photos)

Türkiye içindeki en önemli kültürel miraslardan Göbeklitepe bölgesinde, 8 arkeolojik tepenin daha bulunduğu ortaya çıktı. İsimleri henüz açıklanmayan arkeolojik alanların duyurulmasıyla birlikte ‘Taş Tepeler’in sayısı 20’ye çıkacak.

Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında Bursa’da bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, arkeolojik alanlara dair çarpıcı bilgiler verdi.

11 YENİ TAŞ TEPE DAHA

12 bin yıl öncesine uzanan geçmişiyle Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, yerleşik hayata dair izleriyle tarih kitaplarının değişmesine yol açmıştı. Göbeklitepe’den sonra bölgedeki 11 yeni tepe daha gün yüzüne çıkarıldı ve 2021’de toplam 12 alan “Taş Tepeler” olarak anılmaya başladı.

Ersoy’un verdiği bilgiye göre; Göbeklitepe bölgesindeki 100 kilometrelik hat içerisinde 8 yeni arkeolojik tepe daha gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor.

ADLARI HENÜZ DUYURULMADI

Henüz kazı çalışmalarının başlamadığı ve adı sır gibi saklanan arkeolojik alanların, tarihin karanlık noktalarını aydınlatacak eserlerle dolu olabileceği düşünülüyor.

Türkiye’nin aktardığına göre; Ersoy “Şu an bir hat üzerinde 12 tepeyi gün yüzüne çıkarıyoruz. Ancak bu sayı, toplamda 100 kilometrelik bir alan üzerinde 20’ye kadar çıkacak. Diğer sekiz tepe daha kazılmadı, adını dahi anons etmedik. 12’yi oturtalım, aşama aşama onları da anons edeceğiz” diye konuştu.

TARİHE BAKIŞ DEĞİŞTİ

Taş Tepeler’in Neolitik çağ araştırmaları açısından çok önemli bir keşif olduğunu hatırlatan Ersoy “Arkeologların tarihe bakışı değişti. Şu anda 32 üniversite ve akademi çalışmalara destek veriyor. Bunların 10’u yerli 22’si ise uluslararası akademi. Güney Doğu’da çok önemli bir çıkış yakalayacağımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com