‘Gelecek Hatıraları’ Pera’ya çıktı

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi ‘Gelecek Hatıraları’ ve ‘Tam Yerinden’ sergileri sanatseverleri ağırlamaya devam ediyor.

  • ü
  • 27 Şubat 2024
  • ü
  • Kültür

Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’ndan yola çıkarak Suna Kıraç’ın anısına hazırlanan Gelecek Hatıraları ve İstanbul’un görsel temsil tarihini yeni bir bakış açısıyla ele alan Tam Yerinden: İstanbul’a Panoramik Bakışın Tarihi sergileri Pera Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor.

BİRİKTİRİLENLERİN YARDIMIYLA HATIRLANANLAR

Küratörlüğünü Ulya Soley’in üstlendiği Gelecek Hatıraları, çoğu sergi için üretilen güncel yapıtlardan oluşuyor. Hafıza ve gelecek tahayyülleri arasında kurulan bağları sorgulayan sergi, geçmişe nostaljik bir bağlılık yerine, hafızanın gelecek odaklı işlevlerini düşünmeye davet ediyor.

Motiflerin Hatırlattıkları, Nesnelerin Hafızası, Bölgenin Hafızası ve Geleceği Hatırlamak başlıklı dört bölümden oluşan serginin ilgili bölümlerinde; güncel yapıtlara ilham veren Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’ndan da bir seçki bulunuyor.

Seramik nesneler, fotoğraf, video, mekâna özgü yerleştirmeler ve müdahaleler, spekülatif nesneler gibi pek çok yaklaşım ve aracın bulunduğu sergide eserleri sergilenen sanatçılar arasında Adriana Varejão, Aslı Çavuşoğlu, Bilal Yılmaz, Burçak Bingöl, Candice Lin, Deniz Eroglu, Elif Uras, Francesco Simeti, Jorge Otero-Pailos, Livia Marin, Metehan Törer, Neven Allgeier, Oddviz, Skuja Braden, Taner Ceylan, Volkan Aslan, Yasemin Özcan ve Zsófia Keresztes yer alıyor.

DAHA ÖNCE GÖRÜLMEMİŞ BİR İSTANBUL PANORAMASI

İstanbul’un daha önce hiç sergilenmemiş ve yayımlanmamış olan panoramalarının yer aldığı Tam Yerinden: İstanbul’a Panoramik Bakışın Tarihi sergisinin küratörlüğünü Çiğdem Kafescioğlu, K. Mehmet Kentel ve M. Baha Tanman üstleniyor. Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü iş birliğinde hayat bulan sergide, İstanbul’un panoramik imgelerini üreten Seutter, Merian, Feraud, Barker, Gudenus, Schranz, Melling, Dunn, Robertson gibi sanatçıların eserleri yer alıyor.

‘Panorama’ formunun geçmişinin farklı boyut ve bağlamlarıyla ele alındığı sergi bu formun, yangın felaketlerinden sanayileşmeye, İstanbul tarihinin farklı unsurlarını belgelemekte nasıl kullanıldığına ışık tutuyor.

Tam Yerinden: İstanbul’a Panoramik Bakışın Tarihi 15. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan panoramik kent tasvirlerinin tarihini ve İstanbul’un bu tarih içerisindeki konumunu yeniden düşünmeye davet ediyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Gelecek Hatıraları 28 Nisan’a, Tam Yerinden: İstanbul’a Panoramik Bakışın Tarihi ise 18 Ağustos’a kadar Pera Müzesi’nde ziyarete açık olacak.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com