Eurovision’da Yunanistan’ı temsil eden Marina Satti’den mültecilere özel şarkı: ‘Ah Deniz…’

Eurovision’da Yunanistan’ı temsil eden şarkıcı Marina Satti, mülteci olan Sudanlı babasına adadığı “Ah, Deniz - Ah Thalassa” şarkısının klibinde Ege ve Akdeniz’de boğulan 1.274'ü çocuk 29.984 bin göçmeni anlattı.

  • ü
  • 17 Temmuz 2024
  • ü
  • Kültür

2024 yılında Eurovision’da Yunanistan’ı temsil eden Marina Satti, bir mülteci olan Sudanlı babasına adadığı “Ah Thalassa – Ah, Deniz” şarkısının klibinde Ege ve Akdeniz’de hayatını kaybeden 1.2274’ü çocuk 30 bin göçmeni anlattı. UNICEF ile işbirliği yapan Satti, şarkının gelirini göçmen çocuklara bağışlayacağını duyurdu.

Marina Satti’nin yeni şarkısı Ah Thalassa’nın video klibinde son on yılda Ege ve Akdeniz’i geçmeye çalışırken hayatını kaybeden mültecilere yaptığı gönderme izleyenleri duygulandırıyor.

Marina Satti, birkaç ay önce vefat eden ve video klibin başında “babama” yazan; mülteci olan babasının yanı sıra, parçayı daha iyi bir gelecek için Ege ve Akdeniz’i geçmeye çalışırken ölen tüm insanlara ithaf ediyor. Parçada da belirtildiği üzere, son on yılda Akdeniz sularında 1.274’ü çocuk olmak üzere en az 29.984 kişi hayatını kaybetti.

Video klip, özgürük ve daha iyi bir hayat için yola tehlikeli bir yola insanları ülkelerinden istedikleri yere taşıyan teknelerin enkazını temsil eden deniz altı görüntülerini de gösteriyor. Ancak birçoğu asla gideceği yere varamıyor ve Akdeniz sularına gömülüyor.

Aslında Marina Satti, mülteci çocukları desteklemek için UNHCR (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği) ile işbirliği yapıyor. Bu nedenle, kendisi ve Madhouse Records müzik videosundan elde ettikleri geliri ihtiyaç sahibi çocuklara bağışlayacak.

SANATÇININ BABASI DA BİR MÜLTECİ

Marina Satti, bundan yaklaşık bir yıl önce New Lines Magazine’de Yunanistanlı fotoğrafçı Anna Pantelia’nın yazdığı Müslümanların defin meselesini gündeme getirmişti.

HAYATININ EN ZOR KARARI

Yunanistan’da yakınlarını kaybeden Müslümanlar, inançlarının gerekleri ile vefat eden sevdiklerinin defin yerlerine erişim arasında bir seçim yapmak zorunda kalıyorlardı. Bu, hayatlarının çok acı bir döneminde verilmesi gereken çok acı bir karardı.

MÜLTECİ BABASININ MEZARIYLA GÜNDEME GELDİ

Marina Satti, hikâyenin siyasi yönünü de ortaya koyarak bunu çok çarpıcı bir şekilde şöyle ifade etti:

“Babam öldü ve Atina’da Müslüman mezarlığı olmadığı için Komotini’ye (Gümülcine) gittik – gazeteciler peşimdeyken ve onlarla konuşmadığımı söylerken cenazeye gidiyordum, çok uzaktaki bir mezarlığa. Babam orada gömülü, Atina’da değil ve yarın istesem de onu ziyaret edemem.
Ve onun orada, uzakta, yalnız olduğunu düşünürken – bu düşünce ve bu görüntü peşimi bırakmıyor – aniden yanına bakıyorum ve aynı ölüm tarihine sahip birçok mezar görüyorum: “26/5, Suriye”. Bunlar bir tekne kazasında boğulan insanlardı ve hepsi oraya, yarım metrelik mezarlara taşınmıştı. Diğer tarafa bakıyorum, “9/11 Afganistan”, başka bir gemi kazasında boğulan insanlar.

‘BABAM ÇOK UZAKTA…’

Gözlerimi her kapattığımda karşıma çıkan babamın görüntüsü mü yoksa onun yanında olanlar mı beni daha çok rahatsız ediyor bilmiyorum. Babam orada, çok uzakta, çeşitli nedenlerle, orada gruplanmış bir sürü başka insanla birlikte, çok uzakta.”

ŞARKIYI MÜLTECİ BABASINA VE DİĞER KURBANLARA ADADI

Marina Satti, son şarkısı Ah Thalassa’yı kendisi de bir mülteci olan babasına ve son on yılda Akdeniz’de hayatını kaybeden, en az bin 274’ü çocuk olan 29.984 insana  ithaf ediyor.

Thalassa, Yunanca deniz anlamına geliyor.

 

Marina Satti, (Fotoğraf: Sameer Al-DOUMY / AFP)

MARINA SATTI KİMDİR?

Şarkıcı, söz yazarı ve müzik yapımcısı Marina Satti, Sudanlı bir baba ve Giritli bir annenin çocuğu olarak Atina’da dünyaya geldi.

Marina, uluslararası üne sahip Berklee College of Music’ten burs almadan önce klasik piyano, ileri müzik teorisi ve klasik şan bölümlerinden mezun oldu. Berklee’de orkestrasyon, prodüksiyon ve caz eğitimi alan Marina, Danilo Perez ve Jamie Haddad gibi ünlü sanatçılarla çalıştı. Marina Satti, içinde büyüdüğü Yunan, Arap ve Balkan gibi farklı müzik geleneklerini kentsel öğeler ve ritimle birleştiren benzersiz bir sound geliştirdi.

Marina Satti aynı anda hem pop, hem şehirli hem de ana akım olabildiği gibi, lirik, folk ve deneysel de olabilmekte, farklı müzik türlerini harmanlayarak kendine özgü bir yol izlemektedir.

İlk albümü “YENNA ‘nın (2022) yayınlanmasının ardından Marina, Balkan trap trendlerine esprili göndermeler yapan ve viral olan Yunanca bir şarkı olan ’TUCUTUM ”u (2023) yayınladı. Daha sonra bir Universal Müzik Şirketi olan Golden Records ve Minos EMI ile anlaştı.

Eurovision’a “ZARI” (“Zar” anlamına geliyor) ile katılan Marina, geleneksel Yunan ve Balkan müziğini (zournas) kentsel titreşimler ve pop / rap etkileriyle birleştirdi, anadili Yunanca’da şarkı söylemeyi seçerken bazı İngilizce ifadeler de kullandı.

ZARI, Yunanistan’ın zengin geleneği, tarihi ve popüler kültürü ile ülkenin modern, “yeni” nesli arasındaki bağlantıyı sergilemeyi amaçlıyor; müzik sınırlarını zorlayan ve Yunanistan’ın neler sunabileceğini açık bir şekilde gösteren taze ve çağdaş bir müzik önerisi.

Marina’nın rekor kıran yeni albümü “P.O.P.” Global Spotify İlk Albümler Top10 (No7) ve Spotify En İyi Albümler İlk İngiltere listelerine (No10) girerek “Spotify Yunanistan Top200” listesinde aynı anda birinci, ikinci ve üçüncü sıralarında yer aldı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÇOK OKUNANLAR

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com