Dünyayı kurtaran Kürt kadın, Netflix dizisinden daha çok tartışıldı

Netflix’in popüler bilim kurgu dizisi “3 Cisim Problemi”nde Kürt kadın savaşçı Leyla Ariç, dünyayı kurtarmak üzere Birleşmiş Milletler tarafından seçilen 3 karakterden biri olarak yer aldı.

  • ü
  • 09 Nisan 2024
  • ü
  • Kültür

Netflix’in geçtiğimiz haftalarda yayımlanan bilim kurgu dizisi 3 Cisim Problemi, dizide Birleşmiş Milletler tarafından dünyayı kurtarmak üzere seçilen 3 karakterden birinin Kürt bir kadın oluşuyla dikkat çekti. Rakka’da IŞİD’e karşı başarılar elde etmiş Kürt kadın savaşçı Leyla Ariç, dizinin son bölümünde kurtarıcı olarak seçiliyor. Dünyayı kurtarmak üzere görevlendirilen diğer iki kişiden biri Çinli savaş tarihi uzmanı, diğeri ise İngiliz fizikçi.

Bir grup sosyal medya kullanıcısı, 21 Mart’ta Netflix kataloğunda yerini alan dizide Rakka’da IŞİD’e karşı savaşan kahraman bir kadın olarak tanıtılan ve “Bayan Ariç, Rakka’da IŞİD’e karşı verdiği mücadele ile adını duyurdu” şeklinde anons edilen Leyla Ariç’le YPG’nin IŞİD’e karşı yürüttüğü “Fırat’ın Gazabı Operasyonu”nu yöneten YPJ’li Rojda Felat arasında benzerlik kurdu.

Leyla Ariç karakterinin dizideki varlığı bazı izleyiciler tarafından “çocukları ve kadınları IŞİD’e karşı koruyan Kürt bir kadın kahraman”a yer verildiği için takdirlere karşılandı ve bu durumdan ancak IŞİD ve destekçilerinin rahatsız olacağı yorumunda bulunuldu.

Diğer izleyiciler diziyi “PKK övgüsü” yapmakla eleştirdi. Yılmaz Özdil,  YouTube üzerinden gündemi değerlendirdiği yayında dizi ile ilgili “Leyla Ariç isminde bir PKK’lı… Şu anda dünyanın en popüler bilim kurgu dizisinde, dünyayı kurtaracak üç kişiden biri PKK’lı bir kadın.” sözlerine yer verdi.

3 CİSİM PROBLEMİ

Liu Cixin’in aynı adlı roman üçlemesinden uyarlanan dizinin yaratıcıları arasında Alexander Woo ile birlikte Game of Thrones’un yaratıcıları David Benioff ve D.B. Weiss yer alıyor. Dizi 60’lı yılların Çin’inde astrofizikçi Ye Wenjie’nin bir askeri projenin gizli bir parçası olarak uzaya mesajlar göndermesinin Dünya’yı tehdit eden bir işgal planının başlamasına yol açmasıyla başlıyor. Wenjie’nin 60’larda yol açtığı bu durumun günümüze etki etmesinin bir grup bilim insanın dikkatini çekmesi üzerine, doğa kanunları gözlerinin önünde altüst olmaya başlayan bilim insanları, insanlığı kurtarmak için mücadeleye başlıyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com