Documentarist ile İstanbul’da belgeselli günler başlıyor

8 -13 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek Documentarist 17. İstanbul Belgesel Günleri, Türkiye ve dünyadan yer-yabancı pek çok belgeseli izleyici ile buluşturacak.

  • ü
  • 06 Haziran 2024
  • ü
  • Kültür

Bu yıl 17. Gerçekleştirilecek Documentarist İstanbul Belgesel Günleri, 8 Haziran’da başlıyor.

Belgesel sinemanın önemli isimlerini ve yapımlarını ağırlanacak festival, 13 Haziran’a kadar izleyici ile buluşacak.

Türkiye’den ve dünyadan 70’ten fazla filmin gösterileceği Documentarist 17. İstanbul Belgesel Günleri’nin en geniş kısmını ‘Türkiye Panorama’ seçkisi oluşturuyor.

Son iki yılda yapılmış yapımları ağırlayacak bölümde, Nedim Hazar Bora’nın 2023 yapımı Almanya Türküleri’nden Şirin Bahar Demirel imzalı Zarafet ve Şiddet Arasında (2023) adlı belgesele kadar 29 yeni belgesel gösterilecek.

“Kanun Hükmü” listede var programda yok

“Türkiye Panorama” seçkisinin sürpriz yapımı ise Nejla Demirci’nin yönettiği Kanun Hükmü adlı belgesel. Festivalin internet sayfasında belgesel seçkide görünüyorken, bilet ve solan bilgilerine yer verilmemiş. Ayrıca belgesel açıklanan programda da yok. Kanun Hükmünde Kararnameler ile işinden edilen iki KHK’lının yaşadıklarını anlatan belgesel, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde sansüre uğramış ve sinemacıların tepkisi sonrası festivale geri alınmıştı. Ancak bakanlığın baskısıyla festival tamamen iptal edilmişti. Ankara Valiliği ise mayıs ayında gerçekleşen İşçi Filmleri Festivali kapsamındaki Kanun Hükmü belgeselinin gösterimini yasaklamıştı.

Herhangi bir yarışma bölümünün yer almadığı Documentarist’te bu yıl da özel ödüller veriliyor. Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü için İmre Azem’in tasarladığı ödül heykelciği, Ceylan Özgün Özçelik, N. Buket Cengiz ve Ekin İlkbağ‘dan oluşan jürinin belirleyeceği ve festivale ilk ya da ikinci filmleriyle katılan Türkiyeli yönetmenlerden birine verilecek. İlk kez geçen sene verilmeye başlanan Kurgu, Görüntü ve Ses Tasarımı Ödülleri’nin Kurgucular Dayanışması önerileriyle oluşturulan bu yılki jürisi ise görüntü yönetmeni Koray Kesik, kurgucu Özlem Sarıyıldız ve ses tasarımcısı Murat Şenürkmez’den oluşuyor.

Dünyaca ünlü üç belgeselci İstanbul’a geliyor

 

“Uluslararası Panorama” ve “Canlandırma Belgesel (AnimaDoc)” bölümünün de seyirciyle buluşacağı festivalin odağında bu yıl da ekolojik sorunlar var. Daha yaşanılır bir dünya için mücadele edenlerin hikâyelerini aktaran filmler ‘Başka Dünya Yok’ başlıklı bölümde izleyici ile buluşacak. Çevre temalı yaklaşık 10 belgesel, festivalin ardında Türkiye’yi dolaşacak.

Festival kapsamında “Ustaya Saygı” bölümünde Johan van der Keuken imzalı “Filistinliler” adlı yapım da gösterilecek.

Documentarist, bu yıl önemli filmlere imza atan üç önemli belgeselciyi ağırlayacak. Fransa’dan Jean-Gabriel Périot, Avusturya’dan Hubert Sauper ve Letonya’dan Laila Pakalnina İstanbul’a geliyor. 3×3 başlıklı bölümde belgesel filmleri gösterilecek belgeselciler, sinema serüvenlerini anlatacakları birer sinema dersi de verecek. “3×3” bölümünde Périot’nun tarihçi ve filozof Didier Eribon’un otobiyografik romanından serbest uyarlama filmi Reims’e Dönüş (Kesitler) (Returning to Reims (Fragments)), Sauper’ın Oscar adaylığına kadar ulaşan Darwin’in Kâbusu (Darwin’s Nightmare), Pakalnina’nın petrolden bir plastik kaşığa giden süreci takip ettiği Kaşık (Spoon) adlı filmleri dahil üç yönetmenden tam 14 film gösteriliyor!

Festivalin onur konuğu Nosh van der Lely

Documentarist 17. İstanbul Belgesel Günleri, festival kapsamında verilen Yeni Yetenek Ödülü’nü kendisine ithaf ettiği, Hollandalı büyük belgeselci Johan van der Keuken’i 10 yıl aradan sonra ikinci retrospektifiyle ağırlıyor.

Festivalin En İyi Yetenek ödülüne adını veren Johan van der Keuken’in uzun dönem çalışma arkadaşı ve sesçisi Nosh van der Lely ise festivalin onur konuğu olarak ilk kez festivale konuk olacak ve Türkiye’de bugüne kadar ödülü kazanmış yönetmenlerle bir araya gelecek. 40 yıla yayılan sinema kariyeri boyunca 50’den fazla belgesele imza atan ve birçok kitabı yayımlanmış olan, 2001’de erken yaşta hayata veda eden Johan van der Keuken’e adanmış “Ustaya Saygı” bölümünde yönetmenin yedi filmi gösterilecek.

Documentarist 17. İstanbul Belgesel Günleri’nin gösterim ve etkinlikleri Fransız Kültür Merkezi, Metrohan, Aynalı Geçit, Hope Alkazar, Pera Müzesi ve Yapı Kredi Kültür Sanat’ta yer alacak. “Türkiye Panorama” bölümü filmleri, Metrohan’daki gösterimler ve tüm yan etkinlikler ücretsizdir.

Belgesel filmler ve festival programı hakkında detaylı bilgi için https://documentarist.org/ adresi ziyaret edilebilir.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com