“Digital Echos” sergisi teknolojinin bir ‘açığa çıkarma’ aracı olarak işlev görmesiyle birlikte varoluşun ifşa eden ve gizleyen ikili doğasına odaklanıyor.
Dijital çağın karmaşık ve çok katmanlı yapısını sanatsal bir perspektiften ele alan “Digital Echos” sergisi İzmir Enternasyonel Fuarı’nda açıldı. Teknolojinin varoluş üzerindeki etkilerini derinlemesine sorgulayan serginin küratörlüğünü, farklı disiplinlerdeki çalışmalarıyla tanınan Nihat Özdal üstleniyor.
“Digital Echos”, teknolojiye Heideggerci bir yaklaşımla bakarak, teknolojinin bir ‘açığa çıkarma’ aracı olarak işlev görmesiyle birlikte varoluşun ifşa eden ve gizleyen ikili doğasına odaklanıyor. Heidegger’in “teknik” kavramı bağlamında, teknoloji dünyayı bize açarken, aynı zamanda bu açığa çıkarma sürecinde varlığın özünü örtmeye başlar. Dijital çağda bu süreç daha da karmaşık hale gelir; dijital teknolojiler, gerçeği hem ortaya koyar hem de simülakların iç içe geçtiği bir alan yaratarak onu belirsizleştirir.
Sergi, Bernard Stiegler’in kavramlarıyla değerlendirildiğinde, dijital teknolojilerin insanın dünyayla olan ilişkisini nasıl köklü bir dönüşüme zorladığını araştırıyor. “Digital Echos”, dijitalin varlık ve yokluk arasındaki ince çizgide sunduğu estetik deneyimi incelerken, sanatın varlık-yokluk diyalektiği üzerindeki dijital etkileri de gözler önüne seriyor.
Sergide yer alan sanatçılar arasında Ecem Dilan Köse, Neda İsmail Atar, Aslı Özer, Yasin Uysallar, Olcay Gültepe, Deniz Çalışkan, Cemal Şamlı, Merve Güç, Yonca Karaaslan, Nadide Acar, Cansu Sönmez, Kahraman Turan, İpek Taçmahal, Can Memişoğulları, Sezen Ümitli, İrem Zeynep Duran, Xebat Bayram, Genco Gülan ve Aylin Taslak gibi isimler bulunuyor. Her biri, dijital teknolojilerin sanatsal yaratım sürecindeki yerini ve etkisini kendi perspektiflerinden yorumluyor.
“Digital Echos” sergisi, İzmir Enternasyonel Fuarı boyunca, 9 Eylül tarihine kadar ziyaret edilebilir ve dijital çağın sanatsal yankılarını keşfetmek isteyen tüm sanatseverleri bekliyor.