Denizin kaybolmasıyla doğan ufuklar

İtalyan Alpleri'nin Dolomitler bölgesinden ilham alan sergi “Bir Zamanlar Denizin Olduğu Yer” 11 sanatçının işlerini bir araya getiriyor.

  • ü
  • 01 Nisan 2024
  • ü
  • Kültür

Dolomitler bölgesi çağdaş sanatını ele alan sergi Bir Zamanlar Denizin Olduğu Yer, seyirciyi sürekli değişimle ilişki kurmaya ve metaforik olarak bir denizin kaybolmasıyla yeni ufukların ortaya çıktığını fark etmeye davet ediyor. Geçmişi keşfetmeye, şimdiki zaman üzerine düşünmeye ve geleceği hissetmeye çağıran sergi Elgiz Müzesi’nde sanatseverleri bekliyor.

Lisa Trockner’in küratörlüğünde gerçekleşen sergi Robert Pan, Wil-ma Kammerer, Julia Bornefeld, Arnold Mario Dall’O, Barbara Tavella, Peter Senoner, Aron Demetz, Sissa Micheli, Gustav Willeit, Hubert Kostner ve Christine Gallmetzer’in geçmişin izlerini taşıyan eserlerini bir araya getiriyor.

İtalyan Alpleri’nin Dolomitler bölgesine odaklanan ve bölgenin Avusturya ve İsviçre ile sınır komşusu olduğunu vurgulandığı Bir Zamanlar Denizin Olduğu Yer, 250 milyon yıl önce Tetis Denizi’ne ev sahipliği yapan bölgenin 20 milyon yıl öncesinden günümüze kadar olan değişimini ortaya koyuyor.

Sanatçıların eserlerinde somut olanla öngörülemeyen arasındaki sürekli çatışmanın resmedildiğini belirten küratör Trockner bölgeyi “İtalyan Alpleri, yaklaşık 20 milyon yıldır var olan ve 2009’dan bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Dolomitler dağ manzarasını oluşturmaya başladı. Deniz çekilmeye başlayınca, ilk nehirler yollarını açtı ve böylece vadiler şekillendi. Bir zamanların mercan resifleri büyük bir kuvvet tarafından itildi. O kuvvet, mercan resiflerini sıkıştırdı, büktü ve yonttu. Geriye ise, pembe tonlu kule gibi göğe yükselen sarp kaya oluşumlar kaldı. İçlerinde, geçmiş şahitliğini yapan fosiller ve dev deniz kabukları bulunuyordu.” sözleriyle anlatıyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

İlkel güçlerin muazzam enerjisinin sanat eserlerinin yaratıcı süreçlerine benzetildiği sergi 4 Mayıs’a kadar Elgiz Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor olacak.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com