Darth Vader’ın sesi, Hollywood’un Hulusi Kentmen’i James Earl Jones hayatını kaybetti

“İyi aile babası” gibi rollerin aranan ismi olan Amerikalı aktör Aslan Kral filminde seslendirdiği Musafa karakteri ile de tanınıyordu.

Star Wars’un Darth Vader’ını seslendiren aktör James Earl Jones 93 yaşında öldü. Hollywood filmlerinde başkan ve hakim gibi sert karakterler ile “iyi aile babası” gibi rollerin aranan ismi olan Amerikalı aktör Aslan Kral filminde seslendirdiği Musafa karakteri ile de tanınıyordu.

STAR WARS YILDIZLARINDAN MESAJLAR

Star Wars’un baş kötü karakteri Darth Vader’a derin ve tok ses tonuyla hayat veren aktörün hayatını kaybetmesinden sonra Star Wars oyuncuları ve yapımcıları başta, birçok isimden başsağlığı mesajı geldi. Star Wars’un yapımcısı George Lucas “İnanılmaz bir aktör, hem sanatta hem de ruhta eşsiz bir ses” diyerek Jones’u andı. Darth Vader’ın oğlu Luke Skywalker’ı canlandıran Mark Hamill sosyal medyada “Huzur içinde yat baba” yazdı.

SESİYLE ETKİLEDİ

Her ne kadar şimdi herkes onu Darth Vader’ın sesi olarak ansa da, aslında Jones, Vader rolü için ilk tercih değildi.: 1977’de gösterime giren ilk filmde İngiliz vücut geliştirmeci David Prowse heybetli fiziği nedeniyle rol almış, ancak filmin yönetmeni George Lucas, Prowse’un belirgin aksanından memnun kalmamıştı. Bu nedenle Jones’a Vader’ın tehditkar diyaloglarını yeniden seslendirme görevi verildi. Jones etkili sesiyle anında unutulmaz bir kötü adam üretti.

6 STAR WARS’DA YER ALDI

O zamanlar Hollywood’da pek de önemli bir isim olmayan Jones, kendisini “özel efekt sanatşıcı” olarak görüyordu. 1983’teki üçüncü Star Wars filmi ‘Jedi’ın Dönüşü’ne kadar adı anılmadı. Jones‘un sesi toplamda altı Star Wars filminde ve 2014-2018 yılları arasında yayınlanan Star Wars: Rebels TV dizisinde duyulacaktı.

ASLAN KRAL’IN MUFASA’SI

Jones ayrıca sadece seslendirdiği bir başka karakterle de hafızalara kazındı. 1994 yapımı Disney animasyonu Aslan Kral’da seslendirdiği Mufasa, kötü kalpli kardeşi Scar’ın elinde ölmesiyle, bir nesil çocuğu 1960’larda Bambi’nin annesinin ölümüyle aynı ölçüde travmatize etti.

ÇOCUKKEN KEKEMEYDİ

Çocukken kekeme olan Jones bir öğretmenin yardımıyla bunun üstesinden gelmişti. Michigan Üniversitesi‘nde tiyatro eğitimi aldıktan ve Kore Savaşı’ndan orduda görev yaptı. Sonra sahne sanatçısı olarak adını duyurdu. Jones 1969’da en iyi erkek oyuncu dalında Tony ödülü kazandı. 1970 yılında en iyi erkek oyuncu dalında Oscar’a aday gösterildi ve bu ödüle aday gösterilen ikinci siyah oyuncu oldu. Film Jones‘a Hollywood’da bazen babacan, bazen otoriter başrol karakterlerinin yolunu açtı.

HEM BABACAN HEM SERT KARAKTERLER

1980’lerin ve 90’ların en yüksek profilli siyahi Amerikalı aktörlerinden biri haline geldi. Barbar Conan’da Arnold Schwarzenegger’in karşısında kötü Thulsa Doom’u, Coming to America’da Eddie Murphy’nin babasını, Field of Dreams’de yazar Terence Mann’ı ve The Hunt for Red October’da CIA müdür yardımcısını canlandırdı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com