Foto: BirGün
Bulaşıkçılar oyunu ilk kez kadın oyuncularla sahneye taşındı. Oyunu sahneye taşıyan Işık Kasapoğlu, “Kendilerinden başka verecek hiçbir şeyi olmayan, hayalleri bile olmayan, çalıştıkları çarkların arasında makineye aşık olmuş insanların hikâyesi bu” dedi.
Kanadalı oyun yazarı Morris Panych’in kaleme aldığı Bulaşıkçılar oyunu Işıl Kasapoğlu rejisiyle Türkiye’de de seyirciyle buluştu. Özge Özpirinçci, Ahsen Eroğlu, Şebnem Sönmez ve Ekin Eryılmaz’ı buluşturan, Panych’in 2005 yılında kaleme aldığı ve dünyanın pek çok yerinde sahnelenen Bulaşıkçılar oyunu ilk kez kadın oyuncularla sahneye taşındı.
Oyun, günlük hayatın sıradan gibi görünen detaylarında gizlenmiş büyük gerçekleri sahneye taşıyor. Dört kadının kendi iç hesaplaşmaları, toplumsal sınıf farkları ve görünmezlikleri üzerine bir yolculuğa tanık oluyoruz. Gerçek hayatın da arka planında kalan kadınların dünyasını gözler önüne seren “Bulaşıkçılar”, izleyiciyi düşündürmeye davet ediyor. Birçok duyguyu harmanlayan oyun, sistemin çarkları arasında sıkışmış hayatları sahnede görünür kılıyor. 1 Mayıs’ta ilk kez Bursa da seyirciyle buluşan oyun, 16 Mayıs’ta UniqHall’de, 15 Haziran’da ise AKM’de sahnelenecek.
BirGün gazetesine konuşan Işıl Kasapoğlu, “Metindeki görünmezlik duygusu şöyle: Kendilerinden başka verecek hiçbir şeyi olmayan, hayalleri bile olmayan, çalıştıkları çarkların arasında makineye aşık olmuş insanlar, kendisi çarkın dişlisine dönüşmüş insanlar, sadece kırıldığında aksadığında fark edilen insanlar, hatta hiç fark edilmeyen yerlerine çok daha verimli makineler koyulabilen insanlar. Görünmezlik hissi bulaşıkhanenin kendisi. Kaçımız oraya kaç kez girdik? Orası mutfağın en gerisinde uzak bir yerdedir” değerlendirmesinde bulundu.