Fulya Çetin, Ormanda
İkincisi düzenlenen “Bir Arada” sergi dizisinde bu kez 90’lardan bu yana üreten ve aynı kuşaktan İstanbullu iki sanatçı Fulya Çetin Gündüz Rüyaları, İlhan Sayın Geyikli Gece isimli sergileriyle yer alacak.
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık bünyesinde gerçekleşecek, sergileme yöntemi Yapı Kredi Galeri’nin mimarisinden yola çıkılarak geliştirilen “Bir Arada” sergi dizisinde, kişisel ve ikili sergileme yolları kesişiyor. İki kat, iki ayrı kişisel sergiyle sanatçıların bireysel üretimlerine odaklanırken, eserlerinin bir arada sergilendiği orta alandaki ‘beyaz küp’, iki sanatçının arasındaki kavramsal ilişkiyi vurgulayan ortak bir zemin kuruyor. Sanatsal yaklaşımları benzerlik taşıyan sanatçıların çalışmalarına birlikte bakma alanı açan “Bir Arada” bu defa insanın doğa, kent ve insanla kurduğu karmaşık ilişki ağları üzerine düşünüyor. İlhan Sayın, adını Turgut Uyar’ın “Geyikli Gece” şiirinden alan sergisinde doğanın direnişine, zamanın geçiciliğine ve mimariye yoğunlaşırken Fulya Çetin kadın ve doğanın varoluş mücadelesindeki ortaklığını vurguluyor.
İlhan Sayın, Demir Çağı
Kent ve doğa manzaraları, hayvan ve insan portreleri, soyutlamalarla karşımıza çıkan Fulya Çetin ve İlhan Sayın, izleyicinin hayal gücüne alan açan açık uçlu çalışmalar üretiyorlar. Ortak noktaları arasında en belirgin olanı her ikisinin de insanın doğa üzerindeki tahakkümü üzerine düşündüren incelikli eserler üretmeleri. Resim temelli ancak resimle sınırlı kalmayan bu çalışmalarında, izleyiciyi bitki ve hayvanların da özne konumunda olduğu büyülü bir dünyaya çağırıyorlar. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, çevresel adaletsizlikler ve sömürü biçimleri gibi konuları süzgeçlerinden geçirerek nazik, sade ve kendine özgü bir sanatsal dile çeviriyorlar.
Kurdukları bağın, birlikte büyümenin ve sanat alanında üretiyor olmanın beslediği dostlukları yıllar boyunca bir direniş biçimine dönüşen iki sanatçının üretimlerinde başka bir ortaklık daha beliriyor: Portre resmi. Aysel Gürel, Björk, Bergen ve müzisyen arkadaşı Kani gibi sahnede yetenekleriyle parlayan ışıltılı ve şahsına münhasır karakterleri resmeder Sayın. Aysel Gürel’in kocaman renkli gözlüğü, Kani’nin kulağına taktığı çiçek, Björk’ün kabarık saçı ve Bergen’in göz makyajı… İlhan Sayın bu güçlü karakterleri üstüne basa basa değil, varla yok arası resmetmeyi seçer. Onları net çizgilerle tanımlamaya kalkmaz. Gururlu ve kararlı bakışlarını ön plana çıkaran renkli ve uçucu bir dille resmeder. İlhan Sayın sanatı dendiğinde akla ilk manzara ve kent resimleri gelse de, ‘99 (1999) ve Kırık Portre (2024) gibi alışılmadık resimleriyle, sanat pratiğinin başından günümüze kadar bu alanda da üretmeye devam eder. Fulya Çetin’in pratiğinde ise portre daha baskın bir yerdedir. 90’lardaki erken dönem resimlerinde oğluna ve otoportrelere yer verirken, 2000’lerden itibaren yakın çevresine yönelir: Rastlaşmalarla görüp etkilendiği yüzler, arkadaşları, sevgililer, seçilmiş aileyi temsil eden insanlardır bunlar.
Fulya Çetin, Emek Sineması
Küratörlüğünü Yapı Kredi Galeri Direktörü Didem Yazıcı’nın gerçekleştirdiği “Bir Arada: Fulya Çetin, Gündüz Rüyaları, İlhan Sayın: Geyikli Gece” sergisi, 9 Mayıs 2025 – 4 Ocak 2026 tarihleri arasında Yapı Kredi Kültür Sanat Galeri’de görülebilir.” Serginin asistan küratörlüğünü Zehra Begüm Kışla üstleniyor.
Sergiye Yapı Kredi Yayınları tarafından yayınlanan aynı isimde Türkçe-İngilizce bir katalog eşlik ediyor. Zehra Begüm Kışla’nın yayına hazırladığı katalogda küratör metni, sanatçılarla söyleşi ve bağımsız küratör Eda Yiğit’in ve sanat tarihçisi Elif Dastarlı’nın yazıları yer alıyor.