Marta Herford’daki ‘geri dönüşüm tasarımı konulu sergi, insanlığın geleceğini tehdit eden atık maddelerin nasıl tekrar kullanılabilir hale geleceğini, sanatın ve tasarımın büyüsüyle ortaya koyuyor.
Marta Herford, geri dönüşüm tasarımı konusundaki on birinci sergisini, sanatseverlerle buluşturdu. Toplam 27 projenin sergilendiği etkinlikte yer alan eserler Herford’daki Arbeitskreis Recycling e. V. yarışmasından ve dünya genelinden 350 başvuru arasından seçildi.
Projenin seçim jürisinin kriterleri arasında ikna edici bir tasarım kalitesi olması ve geleceğe yönelik potansiyeli bulunması var. Ayrıca, projelerin yenilikçi ve çevre dostu fikirler veya yöntemler içermesi de önemli bir değerlendirme ölçütüydü. Serginin döngüsel ekonomi, sosyal tasarım ve dönüşüm tasarımı alanlarındaki geri dönüştürülebilir malzemelerin keşfine odaklanıyor.
Sergilemeye değer bulunan 27 eserden 3’ü de uzman jüri tarafından ödüllendirildi. İşte ödüllü eserler…
Sergide birincilik ödülünü ‘Sneaker’ adlı çalışma kazandı.
Post-pandemi dönemine özel olarak tasarlanan sneaker, buzdolabı izolasyonu ve nitrilplastikten üretildi. İç astarı, el yapımı Bio Ceramic® malzemeden ve geri dönüştürülmüş şarap mantarlarından elde edilen çıkarılabilir doğal mantar tabanlı bir iç tabandan oluşuyor. Sebastian Thies, bu yenilikçi post-pandemi sneaker tasarımıyla birincilik ödülünü kazandı.
Jüri, ikincilik ödülünü, bir Sıfır Atık Ürünü olan ‘Frumo’ ya verdi.
Mareen Baumeister’in ‘Frumo’ adlı ürünü gıda atıkları ve doğal reçine kullanılarak üretilen bir malzeme. Bu malzeme ısıyla işlendikten sonra zemin kaplamaları veya mobilya malzemeleri üretilebilir. Frumo’nun özellikleri arasında kolay komposto olabilmesi ve onarım kolaylığı yer alıyor. Frumo granülleri ile hasarlı yüzeyler hızlıca onarılabiliyor. Üretim sırasında ortaya çıkan artıklar tekrar öğütülerek yeni bir ürün haline getirilebiliyor.
Genellikle zemin kaplamaları ve mobilya malzemeleri üretimi, uzun nakliye yolları nedeniyle yoğun CO2 emisyonlarına neden olur. Ayrıca, bu üretim sürecinde büyük miktarda ahşap tüketilir. Frumo ise yerel olarak üretiliyor, bu da kısa nakliye mesafeleri anlamına geliyor. Ayrıca, oldukça dayanıklı bir malzeme.
Sergide üçüncülük ödülü ise inşaat atıklarından elde edilen ‘Paneller’ e verildi.
Marisa Gaab’ın inşaat atıklarından elde ettiği paneller duvar kaplamaları, fayanslar ve cephe elemanları için oldukça kullanıma uygun. Gaab moloz alanlarından ve inşaat sahalarından topladığı atıkları şekil, özellik ve estetik açısından sınıflandırmış. Beton parçaları ince dilimlere böldüğünde ortaya cazip bir Terrazzo görünümüne sahip malzeme panelleri ortaya çıkıyor.
Aslında, Almanya’daki atıkların büyük bir kısmını mineral içerikli inşaat molozu oluşturuyor. Bu atıklar genellikle öğütülerek geri dönüşüme kazandırılıyor. Ancak Gaab, bu atık malzemelerin yeniden kullanımına yönelik yenilikçi bir yöntem geliştirmiş.
Sergide jüri bir de özel ödül verdi. Bu ödül Marcus Zimmermann’ın ‘Dıy Ping Pong’ adlı eserine verildi.
Ahşap yatak kalıntılardan, suntadan, yumurta kartonlarından, kitap sırtlarından, posterlerden, geri dönüştürülmüş akrilik camdan, vidalardan ve seramikten bir oyun köşesi yapmış sanatçı. Daha doğrusu, bir DIY masa tenisi oyunu. Zimmermann’a göre tasarım, insanlar arası ilişkileri ve toplumsal bağları da kapsamalı. Sanatçı ortaya sosyal ilişkilere de olumlu yansıyacak bir eser çıkardığını düşünüyor.
SOFTY
Sergide öne çıkan, sanatseverlerin beğenisini kazanan bazı eserlerden de söz etmek istiyorum. Bunlardan biri, Simon Stanislawski’nin poliüretan yatak köpüğü kullanarak tasarladığı SOFTY isimli kanepe. SOFTY, dikkat çekici mavi rengiyle izleyicilerin ilgisini üzerine topluyor. Stanislawski SOFTY için yatak köpüklerini birbirine yapıştırıp şekil vermiş.
Daha sonra yüzeyi, elleriyle özel bir çekme tekniğiyle işleyerek şekillendirmiş. Son olarak, kanepenin yüzeyini poliüretan kaplama (PU-Coating) ile mavi renge boyamış. Poliüretan kaplamanın avantajı, esnek, su geçirmez ve leke tutmaz olması. Bu özellikler, birçok kişinin bir kanepede aradığı nitelikler. Ayrıca, üretimi oldukça ekonomik.
Strandgut Çanta
Anton Orlovius’un çantası, Baltık Denizi’nden topladığı deniz yosunundan yapılmış. Deniz yosununu bu amaçla özel olarak deniz yosunu ticareti yapan bir kaynaktan temin etmiş. Çantanın kayışları balıkçı ağlarından yapılmış. Ayrıca çanta için tekstil artıkları ve iplik kullanılmış. Strandgut malzemesi %100 yenilenebilir hammaddelerden oluşuyor.
Anton Orlovius, bu projeyle kaynakların insanların kullanım ve tüketim alışkanlıkları üzerine daha fazla düşünmelerini teşvik etmek istiyor.
Upcycling Moda Eserleri
Lara Stöbe, kumaş artıklarından, yanlış yıkanmış kazaklardan ve promosyon tişörtlerinden üç farklı upcycling tasarımı yaptı. Stöbe, tasarımlarıyla eski kıyafetlere daha fazla değer verilmesini ve bu kıyafetlerden yenilikçi ürünler oluşturulması gerektiğine dikkat çekmek istiyor.
Upcycling kıyafetler moda sektöründe de giderek daha önemli bir rol oynuyor. Stöbe bir nakış tekniği geliştirdi. Smocking, kumaşların küçük kıvrımlarla birleştirildiği bir yöntemi.
Yünden Akustik Paneller
Dünyada tahmin edilenden daha fazla yün atığı bulunuyor. Özellikle keçe fabrikalarında ve moda sektöründe. Apol Temesi, Soundwool adını verdiği projesi için yün atıklarının yanı sıra koyun kırkımından sonra elde edilen yıkanmamış yünleri de kullandı. Soundwool akustik paneller, iç mekanlar için ses yalıtıcı duvar kaplamalarıdır.
Bu paneller aynı zamanda ısı yalıtımı sağlar, dayanıklıdır ve yangına karşı dirençlidir. Farklı şekillerde ve desenlerde üretilen bu panellerden, üretim esnekliği sayesinde bireysel duvar tasarımlar yapılabilir.
Sergideki her bir eser ve proje oldukça ilgi çekici; bazıları ise estetikleriyle özellikle öne çıkıyor. İlk odada ödül kazanan eserler sergilenirken, ikinci ve üçüncü odalar, dikkat çeken eserlerin dengeli bir şekilde yerleştirildiği bir düzenle tasarlandı. Sergi tasarımında geri dönüşüm fikri de devam ettirildi. Artan afişler yeniden kullanıldı; sergi metinleri eski afişlerin arka taraflarına basıldı. Ayrıca, sergide kullanılan kaideler de geri dönüştürülmüş malzemelerden yapıldı.