Altın Portakal’da filmi sansüre uğrayan yönetmen Demirci: Aslında iyi oldu…

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde sansüre uğrayan "Kanun Hükmü" belgeselinin yönetmeni Nejla Demirci, "Antalya çok iyi bir şey yaptı sinema emekçilerine. Sansür ifşa oldu, nihayet yaşadıklarımız ortaya döküldü" dedi.

  • ü
  • 28 Aralık 2023
  • ü
  • Kültür

Yönetmen Nejla Demirci, Altın Portakal Film Festivali’nde sansüre uğrayan ve festivalin iptal edilmesine neden olan “Kanun Hükmü” belgeseli sayesinde yıllardır devam eden “sansürcü zihniyetin” ifşa olduğunu söyledi.

18. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin Antalya ayağı sona erdi. Sponsorsuz yapılan festivalde, sansür krizi nedeniyle iptal edilen 60. Altın Portakal Film Festivali bir kez daha gündeme geldi.

DİSK Akdeniz Bölge Temsilciliği, KESK Antalya Şubeler Platformu, Antalya Tabip Odası ve Antalya Halkevi tarafından ‘sponsorsuz, yarışmasız, ücretsiz, alternatif bir festival’ olarak planlanan İFF, bu yıl sansür tartışmalarıyla gündemden düşmeyen 60’ıncı Antalya Altın Portakal Film Festivali ile ilgili tartışmalara da sahne oldu. Bu yılki Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde belgeseli sansürlenen Nejla Demirci, festivale konuk oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talebiyle film seçkisinden çıkarılan “Kanun Hükmü” filminde iki KHK’lının hak mücadelesini anlatan yönetmen Nejla Demirci, festivalde katıldığı söyleşide festivalin iptal olmasına giden süreci anlattı.

‘SANSÜR İFŞA OLDU, BU İLK DEĞİLDİ’

Mahkemeyi etkilememek için filmi Antalya’da dava sonuçlandıktan sonra göstereceklerini söyleyen Demirci, sinema sektöründe birçok sansür olayının açığa çıkmadığını belirterek, “Antalya çok iyi bir şey yaptı sinema emekçilerine. Sansür ifşa oldu, nihayet yaşadıklarımız ortaya döküldü. Büyükşehir, sansürün gerçek adresini saklamak için çok çabaladı. Ama biz gerçek adresi gördük. Bunları yaşamak korkunçtu ama açığa çıktı. Bir belgesel film aracılığıyla izleyici de sinemacı da Türkiye’deki kültür sanat ortamının iç yüzünü görmüş oldu. Bu ilk değil, Altın Portakal’da daha önce de Reyan Tuvi’nin Gezi olaylarıyla ilgili ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ belgeseli sansürlendi. ‘Şu sahneyi çıkar, bu sahneyi koy’ derken en nihayetinde festivalin ulusal bölümü kapatıldı” dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com