‘Yurtdışına çıkarken harç ödemek Anayasa’ya aykırı’

150 lira olan yurtdışı çıkış harcı yeni vergi paketiyle 1500 TL olarak öngörülürken, Batman Baro Başkanı Şenses yurtdışına çıkmak için harç ödemenin Anayasa’ya uygun olmadığını söyledi. CHP'li Tekin de harcın kaldırılması için kanun teklifi vermişti.

  • ü
  • 15 Haziran 2024
  • ü
  • Gündem

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Kurban Bayramı sonrası Meclis’e gelmesi beklenen ‘yeni vergi’ paketinde, 150 TL olan yurtdışına çıkış harcının 1.500-1.750 TL arasında bir ücrete yükseltilmesi bekleniyor.

Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Yurtdışına çıktığı için harç ödemenin kendisi oldukça absürt bir durumken bu harcın yurtdışına çıkışı caydıracak kadar yüksek olması kabul edilemez” dedi.

SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜ

Anayasanın seyahat özgürlüğünü koruyan 23. maddesini anımsatan Şenses, şu ifadeleri kullandı: “Seyahat özgürlüğü ancak suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek amaçlarıyla kanunla sınırlanabilir. Anayasal hüküm karşısında yüksek çıkış harçlarının Anayasanın 23. maddesine uygunluğu tartışmalıdır.”

CHP’Lİ TEKİN KANUN TEKLİFİ VERMİŞTİ

Eski CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, 2022 yılında yurtdışına çıkışta ödenen harcın kaldırılması için kanun teklifi vermişti. Tekin, harcın bazı kamu kuruluşlarının sundukları kamusal hizmetlerden yararlananların, bu faydanın bir bedeli olarak verdikleri karşılıklar olduğuna dikkat çekerek, şöyle söylemişti:


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

‘KAMU HİZMETİ VERİYORMUŞ GİBİ…’

“Yurt dışına çıkışta kamuca verilen bir hizmet söz konusu değilken, kamusal bir hizmet veriliyormuş gibi ‘harç’ adı altında bir bedel talep etmek Anayasamıza da aykırı bir durumdur. Zira bugün yurt dışına çıkış harcını ödemeyen bir kişinin ülkeden çıkış yapmasına izin verilmemektedir. Vatandaşların seyahat özgürlüğünün önünde engel oluşturan bu uygulamaya derhal son verilmelidir.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com