YÖK, öğrencilere yurt dışı kapısını kapattı: Denklik için ilk 400 şartı

YÖK, yurt dışında okumayı zorlaştıran yeni kararlar açıkladı. Yurt dışında öğrenim görecek öğrencilere dünya sıralamasında ilk 400 ve ilk 1.000 şartı geldi. Türkiye'nin hiçbir üniversitesinin ilk 400'e girememesi ise dikkati çekti.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yurt Dışında Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğinde değişikliğe gitti. Getirilen yeni şartlar, yurt dışında okumayı zorlaştırıyor. Kayıtlarda YKS puan şartı getiren YÖK, yurt dışında öğrenim görecek öğrencilere, dünya sıralamasında ilk 400 sıralamasında olan üniversitelerden diploma alırlarsa denklik verecek. İlk 1000 sıralamasında olan üniversitelerden mezun olanlar ise yeterlilik sınavına girip başarılı olurlarsa diplomalarına denklik alabilecekler. Böylece başta Balkanlar olmak üzere Kıbrıs, Rusya, Orta Asya, Afrika gibi ülkelerdeki üniversitelere sınavsız girenlerin Türkiye’de denklik almaları mümkün olmayacak. Yapılan değişiklikler hâlihazırda yurt dışında hazırlık okuyan öğrencileri kapsamayacak.

‘DENKLİK SIRALAMA İLE OLMAZ’

Türkiye’den Mahmut Özay’ın bildirdiğine göre; yeni kriterlerin yurt dışına öğrenci akışını azaltacağı belirtiliyor. Prof. Dr. Erhan Erkut “Ticari dünya üniversiteleri sıralamalarına bakarak karar verilecekmiş diploma denkliğine… Denklik komisyonunda çalışmış bir akademisyen olarak bunu onur kırıcı buldum. Denklik sıralama ile olmaz. Müfredatın ve derslerin incelenmesi ve karşılaştırması ile olur. YKS şartını da doğru buluyorum. Yurt dışındaki üniversitelerde işler yolunda gitmez de ülkeye dönüş olursa” dedi.

TÜRKİYE’DE DURUM NE?

Öte yandan dünya klasmanında Türkiye’den ilk 1.000 arasında sadece 11 üniversite var. Bunun 5’i devlet 6’sı da vakıf üniversitesi. Diğer bir ifade ile her 100 üniversitenin sadece 5’i belirlenen bu standarda uygun üniversiteler. Eğer bir başka ülke aynı kriterleri ülkemizde uygulasa 208 üniversiteden sadece 11’i denklik için başvuru hakkını kazanabilir.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com