YÖK, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi‘nde 30 yıldır öğrenci yetiştiren Temel Sanat Eğitimi Bölümünü kapatma kararı aldı. YÖK, bölümle ilgili daha önce de verdiği kapatma kararını gelen tepkiler üzerine geri çekmek zorunda kalmıştı.
YÖK, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi‘nde Güzel Sanatlar Bölümü öğrencilerine sanatın ilke ve öğelerini anlatan Temel Sanat Eğitimi Bölümü’nü kapatma kararı aldı.
30 yıldır üniversitede bölümler arası ortak dil oluşturan ve lisans üstü de eğitim verip öğrenci yetiştiren bölümün kapatılması kararı tepki çekmiş, gelen tepkiler üzerine karar geri çekilmişti. Ancak YÖK, Senato’nun ilk kararını esas alarak bölümü kapatma kararı aldı.
Temel Eğitim Bölümü Başkanı Prof. İnsel İnal; bölümün sanat ve estetik konusunda ortak bir dil oluşturduğunu ve temel tasarım ile sanat ilkelerini öğrencilere aktardığını belirterek fakülte kurulu üyelerinin tamamının bölümün kapatılmaması yönünde oy kullandığını ifade etti. Rektörlükten sürece dair açıklama yapılmadı.
Temel Sanat Eğitimi Bölümü, tüm güzel sanatlar bölümlerine ortak dil oluşturuyor, sanat eğitiminin olmazsa olmazı ilke ve öğelerini öğretiyor ve öğrencilerin yaratıcılıklarını besliyor.
1997’de kurulan Temel Eğitim Bölümü’nün kökeni, 1969‘da Heykel Bölümünde kurulan Temel Sanat Eğitimi Kürsüsü‘ne dayanır. Başlangıçta sadece Heykel Bölümü öğrencilerine verilen eğitim, 1970‘den itibaren Akademi‘nin tüm bölümlerine yayılmıştır. 1977‘de, Temel Sanat ve Bilimler Bölümü adı altında birleştirilmiştir. 1982‘de Akademi, üniversiteye dönüşürken bu bölüm kapatılmış, ancak temel sanat eğitimi her bölümde ders olarak devam etmiştir. 1997‘de yeniden açılan bölüm, Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültelerine eğitim olarak devam etmektedir.