Yeni yılın ilk ayında 31 kadın erkekler tarafından öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre yılın ilk ayında erkekler 31 kadını öldürdü.

  • ü
  • 05 Şubat 2024
  • ü
  • Gündem

Görsel: Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Ocak 2024 verilerini yayımladı. Platformun verilerine göre Ocak 2024’te Türkiye’de 31 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 21 kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Rapora göre, öldürülen 31 kadının 6’sı boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 1’i ekonomik bahanelerle, 1’i de annesini koruduğu için öldürüldü. 23 kadının ise hangi bahane ile öldürüldüğü tespit edilemedi. Raporda 23 kadının hangi bahane ile öldürüldüğünün tespit edilememesinin sebebinin kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucu olduğuna yer verildi.

2010 yılında Münevver Karabulut cinayetinin ardından kurulan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, yayımladığı raporda, kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümleri gerçekliğini açıklamakla birlikte, kadın cinayetlerini durdurmak için somut çözüm önerilerinin hayata geçirilmesinin devletin görevi olduğunu belirtti. Raporda, belediyelerin ise bu yerel seçim döneminde ve seçim sonrasında kadınları korumaya, özgürleştirmeye ve güçlendirmeye yönelik çalışmalar yapmakla yükümlü olduğuna yer verildi.

Öldürülen kadınların %35’i evli olduğu erkek tarafından öldürülürken %61’i evlerinde öldürüldü. Bu 31 kadın cinayetinden 11’inde fail öldürdüğü kadın dışında bir başkasını daha öldürdü veya yaraladı. 

Her biri birer yaşam olan, 2024 Ocak ayında erkekler tarafından öldürülen ve/veya şüpheli bir şekilde ölü bulunan kadınların isimleri: Arzu Çınar, Petek Akçağır, Bahar Karabağ, Shakhnoza K., Muradiye A., Tülay Dağaşan, Melek Nur Özgener, Fahriye Kaya, Vatfa Ecevit, Ayşegül Çınar, Gülseven D., Şengül Yeşilkaya, Nesrin Ünal, Behiye Ediz, Bahar Kanyılmaz, Serap Biçer, Kader İrgören,  Ayşegül Oğuz, Linda Yılmaz, Seher Kındaç, Pervin Bal, Burcu Gezersoy, Melike Akpınar, Dilek Uzelli, Yüksel Çağlar, Özge Gülenyüz, Adliye Ateş, Nazlı Elmas, Zeynep Ece Aksay, Adile Oymak, Şule Tokel, Hilal Öğütlü,  Nadezhda Iarygina, Z. T., Safinaz Ayten, Hülya Çetin, Gökçe Bebeci, Hülya Akyol, Zilan Altıntaş, Yeliz Ada, Hicret Can, Gaye Solmaz, Özlem Akman,  Merve Şevval Elmas, Şeyda Altaş, Z. F., Selma Erdem, P. A., Amir Sadra A.,  Şerife İşbil, ve adını tespit edilemeyen 2 kadın.

2008 yılından itibaren verilerin yer aldığı dijital anıt Anıt Sayaç’ta erkekler tarafından öldürülen tüm kadınları mücadeleleri ve haber kaynakları ile birlikte bulabilirsiniz.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com