Yatırımcı güveni dibe vurdu: Bir ayda 10 milyar dolar kaçtı

Küresel ticaret savaşlarının yeniden alevlenmesiyle artan belirsizlik ortamında, yabancı yatırımcılar Türk varlıklarından hızla çıkmaya başladı. Merkez Bankası verilerine göre 14 Mart - 11 Nisan arasındaki dört haftalık süreçte hisse senedi, devlet iç borçlanma senetleri ve özel sektör tahvillerinden toplamda yaklaşık 10 milyar dolarlık net çıkış gerçekleşti.

  • ü
  • 22 Nisan 2025
  • ü
  • Gündem

Mehmet Şimşek ve Fatih Karahan yurtdışında para ararken, içeriden kaçışlar hızla devam ediyor. 19 Mart operasyonu sonrası yaşanan gerilim ve ticaret savaşlarının yol açtığı belirsizlik ikliminde ekonomik kırılganlık aşılamazken, yabancıların Türk hisse senetleri ve tahvillerindeki portföylerinden dört haftada yaptıkları satışlarla toplam net sıcak para çıkışı 10 milyar dolara yaklaştı.

Merkez Bankası verilerine göre, ulusal ve küresel planda ekonomik ve finansal dengeleri sarsan şok gelişmelerin art arda devam ettiği 14 Mart-11 Nisan arasında ya­bancıların Türk hisse senedi ve tahvil portföylerinde net çıkış 9 milyar 619,1 milyon dolara ulaştı.

Türkiye’de dokuz günlük Ramazan Bayramı tatilinin de içinde yer aldığı dört haftalık dönemde yurt dışı yerleşiklerin Türk devlet tahvilleri portföyünden 7 milyar 651,6 milyon, hisse se­nedi portföyünden 1 milyar 833,9 milyar, özel sektör tah­villerinden de 133,5 milyon dolarlık çıkış yaşandı.

ÇIKIŞLAR GİDEREK HIZLANDI

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı’nın 19 Mart’ta gözaltına alınması üzerine son iki gününde piyasalarda sert dalgalanmaların yaşandığı 14-21 Mart haftasında yabancıların hisse senedi portföylerindeki satışları ile 443,6 milyon, devlet iç borçlanma senetlerindeki (DİBS) satışları ile de 439,5 milyon dolarlık çıkış yaşanmış, yabancılar özel sektör tahvillerinde (ÖST) ise 3,4 milyon dolarlık alımları sonrası, toplam yabancı portföyündeki çözülme 879,8 milyon dolar olmuştu.

Dünya’dan Naki Bakır’ın haberine göre, siyasi alandaki şok gelişmelerin yabancı yatırımcı davranışına etkisi izleyen hafta artarak devam etti. Tutuklama kararının çıkmasının ardından İstanbul başta çeşitli illerde kitlesel eylemlerin başladığı, siyasal ve sosyal gerilimin zirve yaptığı 21-28 Mart haftasında ise yabancıların hisse senedi portföyün­de 651,9 milyon, DİBS portfö­yünde 2 milyar 388,1 milyon ve ÖST’lerde 47,6 milyon dolar olmak üzere toplam çıkış 3 milyar 87,6 milyon dolar oldu.

BELİRSİZLİK AZALMAK YERİNE ARTTI

İçeride yaşanan siyasi ve sosyal gerilim kırılgan eko­nomik dengelere yansıyarak dalgalanmalara yol açarken, ABD’nin 2 Nisan’da açıkladığı ve dünya ekonomisinde taşları yerinden oynatan radikal gümrük tarife değişik­likleri ile küresel planda da gerilim ve belirsizliğin arttı­ğı bir sürece girildi. ABD’nin Çin başta rakip ülkelere ağır dış ticaret vergileri getirmesi ile yeniden alevlenen küresel ticaret savaşları tüm dünya borsalarında sert düşüşlerle finansal piyasalarda çalkantılı bir döneme yol açtı.

Bu gelişmenin etkilerinin izini süreceğimiz 28 Mart-4 Nisan haftasında, yurt dışı yerleşikler ellerindeki Türk hisse senetlerinden 445,2 milyon, devlet kağıtlarından 2 milyar 19,5 milyon ve özel sektör tahvillerinden 57,3 milyon dolar net satış yapa­rak toplamda 2 milyar 522 milyon dolarlık bir çıkış gerçekleştirdiler.

DİBS’TE REKOR HAFTALIK SATIŞ

Yabancıların Türk menkul kıymetlerinden oluşan port­föylerinden yaptıkları en ha­cimli satışlar ise 4-11 Nisan haftasında gerçekleşti. Anılan haftada ellerindeki Türk hisse senetlerinden 293,2 milyon ve özel sektör tahvillerinden 32 milyon dolarlık bir satış ya­pan yabancıların DİBS portföyünden yaptıkları satışlar ise 2 milyar 804,5 milyon dolarla bir haftada yaşanan net çıkış bazında tarihi rekoru kırdı.

Söz konusu haftadaki toplam yabancı çıkışı da 3 milyar 129,7 milyar dolarla en yüksek haftalık düzeyi gördü. Anılan haftada yaban­cıların toplam portföy yatırımlarındaki çıkışın, Merkez Bankası’nın ilgili verileri yayımlamaya başladığı 11 Ey­lül 2020’den bu yana gerçekleşen en yüksek hacim olduğu belirlendi. Merkez Bankası’nın son 240 haftayı kapsayan veri setine göre, ya­bancıların toplam portföyünde bundan önceki en yüksek haftalık çıkış 2 milyar 4,5 milyon dolarla 19-26 Mart 2021 haftasında yaşanmıştı.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Yabancıların DİBS port­föyünde bundan önceki en yüksek tutarlı çıkış ise 2 milyar 388,1 milyon dolarla bu yıl 21-28 Mart haftasında yaşanırken, 4-11 Nisan’da­ki çıkış bu tutarı da aşarak tüm zamanların en yüksek hacmini oluşturdu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com