Yargıtay, Kozağaçlı ve Timtik’e verilen cezayı onadı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Çağdaş Hukukçular Derneği ile Halkın Hukuk Bürosu’ndan avukatlara açılan davada kararını açıkladı.

  • ü
  • 30 Nisan 2024
  • ü
  • Gündem

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve Halkın Hukuk Bürosu’ndan (HHB) Barkın Timtik hakkında İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen 12 yıl hapis cezası Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından onandı.

Bianet’ten Ayça Söylemez’in bildirdiğine göre; ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile Avukat Barkın Timtik hakkındaki cezaların onanmasına hükmeden Yargıtay, yargılanan diğer avukatlarla ilgili istinaf incelemesi kararı verdi.

ÇHD davasında yargılanan Barkın Timtik ve Selçuk Kozağaçlı’ya örgüt üyeliğinden 12’şer yıl, Oya Aslan’a 10,5 yılın yanı sıra propaganda cezaları verildi; diğer tüm avukatlara da 6 yıl 3 aya varan hapis cezalarına hükmedilmişti.

Kozağaçlı hakkındaki kararda, “silahlı terör örgütüne üye olma suçundan” verilen hükme dair temyiz talebi, “işlemlerin usule uygun olarak yapıldığı” gerekçesiyle reddedildi.

YENİDEN YARGILAMAYA GEREK GÖRÜLMEDİ

Yargıtay, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinin Kozağaçlı ile ilgili 2019 yılındaki kararına dair ise düzeltme hükmü verdi:

“…bu hususlar yeniden yargılamayı gerektirmediği, CMK’nın 303/1-c maddesi uyarınca düzeltilmesi mümkün bulunduğundan, hükmün birinci maddesine ‘CMK’nın 283’üncü maddesi uyarınca sanığın kazanılmış hakkı gözetilerek cezasının 10 yıl 15 ay hapis cezası olarak infazına’ ibaresinin eklenmesi suretiyle diğer yönleri usul ve kanuna uygun bulunan hükmün düzeltilerek onanmasına…”

Yargıtay, avukatlar Barkın Timtik ve Selçuk Kozağaçlı’nın avukatlarının duruşmalı inceleme taleplerini reddetti.

‘GİZLİ TANIKLARIN KARARA ETKİSİ GÖRÜLMEDİ’

Kararda, temyiz talebi reddedilirken, gizli tanıkların karar etkisinin bulunmadığı ifade edildi:

“Sanıklar hakkında İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinin 20.03.2019 tarihli, 2018/84 Esas ve 2019/125 sayılı kararı ile silahlı terör örgütüne üye olma ve silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek suçlarından mahkumiyetlerine kararı verildiği, yapılan temyiz incelemesi sonucunda Yargıtay (Kapatılan) 16. Ceza Dairesi’nin 03.09.2020 tarihli ve 2020/1499 Esas, 2020/3679 Karar sayılı ilamı ile bozma kararı verilerek dosyanın İlk Derece Mahkemesine gönderildiği, silahlı terör örgütüne üye olma ve silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek suçlarından açılan kamu davasında verilen hükmün daha önceden temyiz denetiminden geçtiği görülmekle;

Dosyada mevcut diğer delillerin atılı suçun sübutu için yeterli olduğu görülmekle gizli tanık Ateş, gizli tanık Çelik, gizli tanık Kanarya’nın mahkemede dinlenmemiş olması sonuca etkili görülmemiştir.”

TİMTİK HAKKINDAKİ HÜKÜM DE ONANDI

Avukat Barkın Timtik hakkında “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan kurulan mahkumiyet hükmü de onandı.

Yargıtay, yargılanan avukatlar Naciye Demir ve Şükriye Erden hakkında verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararlarına yönelik itirazı reddetti.

Avukatlar Alper Tunga Saral, Güçlü Sevimli, Efkan Bolaç, Gülvin Aydın Savran, Güray Dağ, Metin Narin, Mümin Özgür Gider, Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı, Oya Aslan, Özgür Yılmaz, Rahim Yılmaz, Selda (Kaya) Yılmaz, Serhan Arıkanoğlu, Sevgi (Özer) Sönmez ve Taylan Tanay hakkında istinaf incelemesi yapılmadığı için, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iadesine hükmetti.

TEMYİZ İSTEMİ REDDEDİLDİ

Avukatlar Barkın Timtik ve Selçuk Kozağaçlı hakkında “silahlı terör örgütüne üye olma suçu” dışında kalan tüm suçlardan kurulan tüm hükümlerle ilgili de yine istinaf kararı verildi.

Avukat Ebru Timtik hakkında da dava süresince hayatını kaybetmiş olduğundan, temyiz istemi reddedildi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com