Yargıtay 3. Ceza’da başkan değişti: Artık bu daireden operasyonel kararlar çıkmayacak, özel heyetler kurulmayacak

AYM'nin Can Atalay'a ilişkin hak ihlali kararını uygulamayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nde başkan değişti. Seçimi kazanan Mustafa Kurtaran, "Artık bu daireden operasyonel kararlar çıkmayacak, özel heyetler kurulmayacak" dedi.

  • ü
  • 10 Ekim 2024
  • ü
  • Gündem

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Can Atalay’a ilişkin hak ihlali kararını uygulamayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nde başkan değişti. Seçimi kazanan Mustafa Kurtaran’ın ilk mesajı “Artık bu daireden operasyonel kararlar çıkmayacak, özel heyetler kurulmayacak” oldu.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nde haftalardır süren başkanlık seçimi 47’nci turda sonuçlandı. Daire Başkan Vekili Hakan Yüksel ile üyesi Mustafa Kurtaran yarıştığı seçimi, Kurtaran kazandı. Seçimi kaybeden diğer aday ise MHP’ye yakın bir isim olarak biliniyor.

177 OY ALDI, İLK MESAJINI VERDİ

Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararını uygulamayan kararda imzası olan Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk’ün, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçilmesi nedeniyle boş olan başkanlık için yapılan seçime bugün devam edildi. Yargıtay Büyük Genel Kurulunca yapılan seçimde, aynı daire üyeleri Mustafa Kurtaran ve Hakan Yüksel yarıştı.

47’ncii tur seçiminde 177 üyenin oyunu alan Kurtaran, terör davalarına bakan Yargıtay 3. Ceza Dairesinin yeni başkanı oldu. Hakan Yüksel ise 112 oyda kaldı. 20 oy boş ve geçersiz saydı.

YENİ BAŞKAN ‘MUHAFAZAKAR’ OLARAK BİLİNİYOR

Öte yandan DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre, muhafazakar kökenli olan Mustafa Kurtaran’ın seçimi kazanmasında Yargıtay üyelerine yönelik verdiği mesajlar etkili oldu. Yargı kulislerine göre, Kurtaran seçimlerde oy istemek için aradığı bazı üyelere “Artık bu daireden operasyonel kararlar çıkmayacak. Önemli dosyaları dairenin tüm üyeleriyle oturup birlikte karar vereceğiz. Özel heyetler kurmayacağız” dediği belirtildi.

‘HİZBUT TAHRİR’İN CEZALARINA KARŞI OY KULLANDI

16. Ceza Dairesi, merkezi İngiltere’de bulunan ve tüm İslam devletlerinin “hilafet çatısı altında” birleştirilmesi için faaliyet yürüten “Hizbut Tahrir”in (İslamcı Kurtuluş Partisi) davalarına baktı. Daire 4 Ekim 2017’de oyçokluğu ile Hizbut Tahrir’in terör örgütü olduğuna ve yargılanan 61 kişiye “terör örgütü üyesi olma” gerekçesiyle toplam 300 yıllık cezayı onadı. Bu davada Kurtaran tek “karşı oy” kullanan isim oldu. Kurtaran, karşı oy gerekçesinde Hizbut Tahrir’in anayasal düzeni değiştirme veya ortadan kaldırmayı hedeflemesi nedeniyle Türkiye Cumhuriyet’i yasalarınca koruma görmesinin olanaklı olmadığını belirtmesine karşın, örgütün terör örgütü olmadığını savundu.

DAİRE, AYM ÜYELERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU KARARI ALMIŞTI

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’a ilişkin verdiği iki hak ihlali kararı, o dönemin Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından uygulanmamıştı. Üstelik Daire, kararı veren dokuz AYM üyesi hakkında da suç duyurusunda bulunma kararı aldı.

Yargıtay 3. Ceza’nın Can Atalay kararının altında seçimi kaybeden Hakan Yüksel’in de imzası vardı.Yeni Başkan Mustafa Kurtaran ise 5 kişilik Can Atalay heyetine dönemin Başkanı Muhsin Şentürk tarafından alınmamıştı. Kurtaran’ın yargı kulislerinde Can Atalay kararını sert dille eleştirdiği biliniyor.

MUSTAFA KURTARAN KİMDİR?

1966’da doğan Mustafa Kurtaran, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu.

Bingöl hakim adayı olarak mesleğe başlayan Kurtaran, bazı ilçelerde ve İzmir’de hakimlik yaptı, İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığı görevlerinde bulundu.

Mustafa Kurtaran, Yargıtay üyeliğine 2014 yılında seçilmişti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com