Yargıda Emniyet Müdürü krizi: ‘Zorla getirme’ kararı ortalığı karıştırdı…

MHP’ye yakın olan Karaman Emniyet Müdürü hakkında duruşmaya zorla getirme kararı veren hâkim, kararını inkâr edip haberi yayımlayan gazeteye “haberi kaldırın” diye yazı gönderdi. Emniyetin müdürü ise hâkimi, hâkime şikâyet etti.

  • ü
  • 28 Şubat 2024
  • ü
  • Gündem

Ahmet Selçuk Okumuş, MHP lideri Devlet Bahçeli ile...

MHP’ye yakınlığıyla bilinen Karaman Emniyet Müdürü Ahmet Selçuk Okumuş hakkında verilen “zorla getirme” kararının emniyetle yargıyı karı karşıya getirdiği ortaya çıktı. Hakim kendi kararını inkar ederken, Emniyet Müdürü ise mahkemeye başvurarak hakimi şikayet etti.

BirGün gazetesinin 20 Şubat tarihinde yayımladığı “Bu da oldu: İl Emniyet Müdürü hakkında mahkemeye zorla getirme kararı verildi” başlıklı haberi yargıda krize neden oldu. Önce zorla getirme kararı veren hâkim haberi yalanlayan bir yazı gönderdi. Sonra bu yazı geri çekildi. Emniyet müdürü ise zorla getirme kararı veren hâkim hakkında başka bir hâkime şikâyette bulundu.

Fahrettin Cem Ceren isimli yurttaşa, MHP’ye yakınlığıyla bilinen Karaman İl Emniyet Müdürü Ahmet Selçuk Okumuş’a hakaret ettiği gerekçesiyle dava açıldı. Davanın açıldığı Osmaniye 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Emniyet Müdürü Okumuş için Karaman 4. Asliye Ceza Mahkemesi’ne “talimat” gönderdi. Ancak Okumuş, 19 Ocak’ta çağrıldığı duruşmaya katılmadı. Mahkeme ise Okumuş için “Davetiye tebliğine rağmen duruşmaya katılmadığı için zorla getirme emri düzenlenmesine” karar verip duruşmayı 24 Mayıs’a erteledi.

GAZETEYE YAZI YOLLADI

İl Emniyet Müdürü için duruşmaya zorla getirme kararı verildiğinin haberleştirilmesinin ardından Karaman 4. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi ve Yazı İşleri Müdürü, BirGün’e “resmi bir yazı” gönderdi. Yazıda, “Haberin gerçeği yansıtmadığı, mahkemenin Karaman Emniyet Müdürü Okumuş hakkında herhangi bir zorla getirme kararı vermediği” iddia edildi. Hâkim, haberin yayından kaldırılmasını aksi takdirde “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçundan” dava açılacağını bildirdi.

Ceza Kanunu’nda bu suçun tanımı ise şu şekilde: “Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.”

“YANLIŞ YAPMIŞIZ” DEDİLER

Gazetenin ulaştığı Karaman 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kalemi ise “Okumuş hakkında birden fazla dosya olduğunu, bir dosya kapsamında zorla getirme kararı verildiğini ancak bu kararın gözden kaçırılarak söz konusu yazının gönderildiğini” ifade etti. Böylece “haberin doğru olduğu” söylenirken gönderilen yazıda yer alan ifadelerin ise gerçeği yansıtmadığı anlaşıldı.

Ancak yaşananlar bu skandalla da kalmadı. Emniyet Müdürü Okumuş, avukatı aracılığıyla Karaman 4. Asliye Ceza Mahkemesi hâkimini eskiden emniyet müdürlüğü yaptığı Osmaniye’deki 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne şikâyet etti.

OKUMUŞ, HÂKİMİ SUÇLADI

Mahkemeye verilen dilekçede, Karaman 4. Asliye Ceza Mahkemesi hâkiminin kamu düzenine zarar verecek bir karar verdiği vurgulanarak şunlar sıralandı:

“Müvekkil Ahmet Selçuk Okumuş, Karaman İl Emniyet Müdürü olup fiilen görevi başında bir kamu görevlisidir. Müvekkilin görevinin, yoğunluğu ve kamu düzeni açısından çok önemli olması nedeniyle duruşmalara katılması mümkün olmamaktadır. Müvekkil hakkında çıkarılan zorla getirme kararı yine kamu menfaatleri ile çatışmakta olup kamu düzenine zarar verecek bir karar niteliğindedir.

Hâl böyle olunca, kamu menfaati de gözetilerek müvekkilin iş yoğunluğu nedeniyle, görevini bırakıp sanığın işlediği suçtan dolayı sürekli duruşmaya katılma imkânı bulunmamaktadır. Bu durumunun kamu düzenine zarar vereceği ve İlin asayişi açısından aksaklıklara yol açacağı tartışmasızdır.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com