2011 yılından önce yaylalara kaçak yapılan ve Orman Bakanlığı tarafından el konulan yapılara af geliyor. Yeni düzenlemeye göre Cumhurbaşkanınca belirlenen alanların orman sınırları dışına çıkartılarak tapuda Hazine adına tescil edilmek suretiyle vatandaşların tasarrufuna bırakılması” kararlaştırıldı. Gerekçe ise 'sosyal probleme dönüşmesi'.
Yayla ve otlaklara kaçak yapı yapanların yanına kâr kaldı. 2011 yılından önce yapılan ve Orman Bakanlığı tarafından el konulan yapılara af geliyor. Cumhurbaşkanının yetkisine bırakılan bu alanlarla ilgili ceza içeren düzenlemeler, Tarım Bakanlığı’nca Orman Yasası’nda çıkartılıyor. Yapılan değişiklikle kaçak yapılara el koyma maddesi yürürlükten kaldırıyor. Yaylaları ve otlakları gasp edenler avantajlı olacak.
Gazete Pencere’den Nuray Babacan’ın haberine göre; 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı’na tanınan yetki ile çizilen çerçeve, Orman Yasası’na taşınıyor. Kaçak da olsa, toplu yerleşimin bulunduğu, yaylak ve otlak olarak kullanılan alanlar içinde yerleşim yeri olarak kullanılan ve sınırları Cumhurbaşkanınca belirlenen alanlar orman sınırları dışına çıkartılarak tapuda Hazine adına tescil edilmek suretiyle, vatandaşların tasarrufuna bırakılıyor.
Ormanlardan sonra otlak ve yaylalardaki kaçak yapılara af anlamına gelen bu tür kararlar, ciddi tartışmalara neden olurken, bu çerçevede Orman Yasası’nda da adım atılıyor. Hazırlanan taslağa göre, 6831 sayılı Orman Yasası’nın 17 maddesi yürürlükten kaldırıyor. Bu madde, devlet ormanlarında 2011 tarihinden önce toplu yerleşimin bulunduğu, yaylak ve otlak olarak kullanılan alanlarda yerleşim yeri olarak kullanılan yapılara Orman Genel Müdürlüğü’nce el konulmasını öngörüyordu. Bu yapıların işletilmesi, kiralanması veya yıkılması faaliyetleri bu genel müdürlük tarafından üstleniliyordu.
Bu hüküm, sosyal probleme dönüştüğü gerekçesiyle yürürlükten kaldırılıyor. Yeni düzenlemenin gerekçesinde “Bu madde, yayla alanlarındaki sorunlara çözüm olmamış ve yeni sorunları ortaya çıkarmıştır. Sabit kıymete alınan bina ve tesislerin tamamı kiralanamamıştır. Anılan kanun maddesi gereği kullanıcısı tarafından kullanıcı tespit tarihinden itibaren bir yıl içinde kiralanmayan bina ve tesislerin yıkılması gerekli iken sosyal problemler nedeniyle bu bina ve tesisler yıkılamamaktadır” denildi.
Bu nedenle bu yapıların, “toplu yerleşimin bulunduğu, yaylak ve otlak olarak kullanılan alanlar içinde yerleşim yeri olarak kullanılan ve sınırları, Cumhurbaşkanınca belirlenen alanların orman sınırları dışına çıkartılarak tapuda Hazine adına tescil edilmek suretiyle vatandaşların tasarrufuna bırakılması” kararlaştırıldı. Zamanında bu alanları gasp edenler kârlı çıktı.
Yeni taslakla, “Orman yangınlarını önleme ve orman yangınlarıyla mücadele harcamaları için Orman Genel Müdürlüğü Özel Bütçesine yeterli miktarda ödenek konularak Orman Yangınlarıyla Mücadele Fonu” oluşturulması da kararlaştırıldı.
Ayrıca, küresel iklim değişikliğiyle mücadele ve ormanların sera gazı tutum kapasitesini artırmak maksadıyla Orman Genel Müdürlüğü ‘Karbon Yutak Ormanları’ kurması, bedel almak suretiyle kurdurması ve işletmesi de yasa metni olarak düzenlendi.