Yalçınkaya kararına uymayan AKP hükümeti, AİHM’e ziyaretleri sıklaştırdı

Adalet Bakanı Yardımcısı Niyazi Acar, Yüksel Yalçınkaya kararının ardından AİHM'i ikinci kez ziyaret etti. Acar'ın ziyareti sosyal medyada 'Yalçınkaya kararının hesabını veriyor" şeklinde yorumlandı.

  • ü
  • 17 Şubat 2024
  • ü
  • Gündem

Adalet Bakanı Yardımcısı Niyazi Acar’ın 25 Ocak tarihinde AİHM Başkan Yardımcısı Síofra O’Leary’ı ziyaret ettiği ortaya çıktı.

Adalet Bakanı Yardımcısı Niyazi Acar’ın 25 Ocak tarihinde AİHM Başkan Yardımcısı Síofra O’Leary’ı ziyaret ettiği ortaya çıktı. Acar’ın ziyareti ise Yalçınkaya kararının uygulanışı konusunda hesap veriyorlar şeklinde değerlendirildi. Ziyarette AİHM’in Türk hakimi Saadet Yüksel de hazır bulundu.

AİHM Büyük Daire tarafından 26 Eylül 2023 tarihinde  Türkiye’de Gülen cemaatine yönelik yargılamaların tamamını kökten etkileyecek Yüksel Yalçınkaya kararını açıkladı. AİHM’in bu kararına rağmen AYM, Yargıtay ve ilk derece mahkemeleri kararı uygulamamak için direnmeye devam ediyor. Ayrıca AİHM’in suç unsuru olarak kabul etmediği iddialarla ilgili insanlar gözaltına alınmaya ve tutuklamaya devam ediyor. Suç unsuru olmayan konularda insanların gözaltına alınması ise İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın sosyal medya hesabından nefret söylemi kullanılarak duyurulmaya devam ediyor. Son olarak Hollanda merkezli Stichting Justice Square, Yalçınkaya kararının uygulanmadığını Avrupa Bakanlar Komitesi’ne rapor olarak illetti.

Yalçınkaya kararının açıklanmasının ardından Bakan Yardımcısı Niyazi Acar, AİHM’i ziyaret etmişti. Acar’ın yeniden AİHM’i ziyaret etmesi ise “Yalçınkaya kararı konusunda hesap veriyor” şeklinde yorumlandı.

AİHM kararının yanı sıra son olarak Danıştay’ın 450 hakimi göreve göndermesini bile Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘hazmedilmemişti’. Erdoğan’ın hazmedemesinden kendine verilmiş bir emir olarak kabul eden HSK, göreve dönen hakimler hakkında soruşturma başlaşttı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com