Venezuela’da seçim: Ekonomik krizde Maduro kendi tabanını bile ikna edemedi

Venezuela'da bugün yapılacak seçimlere müdahale edilmemesi durumunda muhalefetin kazanması bekleniyor. Maduro'nun devlet kurumlarını kullanarak istediği sonuçları yayınlayabileceği, bu durumda ordunun tutumunun belirleyici olacağı belirtiliyor.

  • ü
  • 28 Temmuz 2024
  • ü
  • Gündem

Venezuela’da bugün yapılan seçim muhalefetin müdahale edilmediği takdirde seçimi kazanması bekleniyor. Halkın yüzde 80’inin fakirlik sınırında yaşadığı ülkede seçimlere yogun ilgi olduğu belirtiliyor.

Eski diplomat ve Güney Amerika uzmanı İmdat Öner, Venezuela Devlet Başkanı Maduro’nun devletin kaynaklarını sınırsız şekilde kullanmasına rağmen kendi tabınını bile etmekte zorladığına işaret etti. Öner, seçim sonuçlarını belirlenmesinde, ordunun tutumu ve bazı Chavismo üyeleri büyük rol oynayacağına işaret ederek, “Çünkü seçim sonuçları Maduro’nun istediği gibi duruyulursa, ilerleyen günlerde büyük halk protestoları ve iç karışıklıklar başlayacak. Asker, bunu ne kadar göze alır bilemiyoruz” dedi.

Öner’in sosyal medya üzerinden yaptığı Venezuela seçimleriyle ilgili analizi şöyle:

“Bugün Venezuela’da tek turlu başkanlık seçimi var. Muhtemelen ülkemizde de pek çok Venezuela uzmanı türeyecek seçimleri analiz etmek için. Bir tarafta romantik solcular, öte yanda Madurocu İslamcılar, Venezuela’da Maduro’nun nasıl Amerika’nın adayına karşı mücadele verdiğini anlatacak. Biraz gerçeklerden bahsedelim.

Chavez’in 1998’de kazandığı zaferden bu yana tam 25 yıl geçti. 2013’e kadar Chávez, sonrasında Maduro yönetimi, oturduğu koltuktan hiç inmedi. Bu süreçte yaklaşık 8 milyon insan ülkeyi terketti. Perol zengini ülkede halkın yaklaşık yüzde 80’i fakirlik sınırında yaşıyor.

Yolsuzluk, baskı, hukuksuz şekilde insanların malına el koyma vb her türlü adaletsizlik yaşandı bu dönemde. Halk defalarca Maduro’yu görevden almayı denedi ama her defasında iktidarın kontrolü altındaki kurum ve rejim üyeleri bunun önüne geçti.

Ön seçimlerde muhalefetin %93 oyunu alan aday, Anayasa Mahkemesi tarafından siyasetten men edildi. Muhalefet direndi ve yerine 74 yaşındaki eski bir diplomatı olan Edmundo González’i aday gösterdi. Halkta büyük bir heyecan var. Çünkü 25 yıl aradan sonra ilk kez iktidar değişikliğini umut ediyorlar. Geceden oy verme sırasına girdiler bile.

‘MUHALEFET ÖNDE GÖRÜNÜYOR’

Anketlerde, González ile Maduro arasında neredeyse 2 milyon oy farkı var. Katılım arttıkça oy farkı daha da artacak. Maduro iktidar kaynaklarını sınırsız kullanmasına rağmen, ağır bir ekonomik krizin ardından kendi tabanını bile ikna etmekte zorlanıyor.

Maduro’nun güvendiği tek şey, oy sayımında sonuçları kontrolü altındaki kurumlar vasıtasıyla manipüle edebilmek. Yüksek Seçim Kurulu ve Anayasa Mahkemesi üyeleri, kendi atadığı isimler. İstediği tarzda bir sonuç yayınlatabilir.

‘ASKERİN TUTUMU SONUÇLAR ÜZERİNDEN ETKİLİ OLCAK’

Sonuçların belirlenmesinde, ordunun tutumu ve bazı Chavismo üyeleri büyük rol oynayacak. Çünkü seçim sonuçları Maduro’nun istediği gibi duruyulursa, ilerleyen günlerde büyük halk protestoları ve iç karışıklıklar başlayacak. Asker, bunu ne kadar göze alır bilemiyoruz.

Venezuela için zor ve uzun bir gün olacak. Tüm dünya da, konsolide olmuş otoriter bir rejimin, sandıkla gidip gitmeyeceğini yakınen görmüş olacak bu gece.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com