Lityum pil üreticilerinden Çinli Ganfend Lithium, 500 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'ye geliyor. Ganfeng'in yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en büyük kurşun-asit pil üreticilerinden Yiğit Akü ile ortak bir girişim kurmak üzere anlaşmaya vardıkları belirtildi
Lityum pil üretiminde dünyanın önde gelen şirketlerinden biri olan ve 26 milyar dolarlık piyasa değeriyle Hong Kong Borsası’nda işlem gören Çinli Ganfeng Lityum Grubu, Türkiye’ye 500 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı.
Ganfeng’in yaptığı açıklamada, Türkiye’nin en büyük kurşun-asit pil üreticilerinden Yiğit Akü ile ortak bir girişim kurmak üzere anlaşmaya vardıkları belirtildi. Türkiye’de kurulacak olan bu tesiste, yıllık 5GWh kapasiteyle lityum pil üretimi gerçekleştirileceği bildirildi. Bu yatırımın, Türkiye’nin enerji depolama ve batarya teknolojileri alanındaki stratejik konumunu güçlendireceği düşünülüyor.
Yiğit Akü’den KAP’a yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Yiğit Akü A.Ş. ve Ganfeng LiEnergy arasında karşılıklı yarar ilkesi ve uzun vadeli geliştirme stratejisi doğrultusunda sürdürülen müzakerelerin ardından, lityum iyon pil hücresi, pil modülleri, pil paketleri, enerji depolama sistemleri, pil yönetim sistemleri, enerji yönetim sistemleri, lityum iyon pillerin geri dönüşümleri konuları başta olmak üzere şirketlerin sahip olduğu küresel pazar alanlarını ve paylarını genişletmek, uluslararası ticareti ortaklaşa teşvik etmek ve uluslararası pazardaki etkiyi artırmak amacıyla aşağıdaki detayları yer alan konularda Stratejik İşbirliği Çerçeve Anlaşması imzalanmıştır.
Ganfeng LiEnergy 2011 yılında kurulmuş olup hisse senetleri Shenzhen borsasında kote olan Ganfeng Lithium Group’un bir yan kuruluşudur. Ganfeng Lithium Group lityum demir fosfat pil ürünlerinde küresel olarak ilk beş şirket arasında yer almaktadır. Ganfeng Lithium Group’un faaliyet alanları, lityum kaynak geliştirme, rafinasyon ve işleme, pil üretimi ve pil geri dönüşümüne kadar lityum pil tedarik zincirinin geniş bir bölümünü kapsamaktadır. Ganfeng LiEnergy grup içerisinde, katı hal pilleri, tüketici pilleri, küçük polimer pilleri, güç pilleri ve enerji depolama sistemleri alanında faaliyet göstermektedir.”
Yapılacak yatırım sadece Türkiye’nin enerji piyasasındaki payını artırmayacak aynı zamanda 400 kişiye istihdam sağlayacak. Söz konusu yatırıma ilişkin yapılan çalışmalarda, küresel Lityum-İyon Pil Pazarının 2023’ten 2030’a kadar %15,70’lik bir yıllık bileşik büyüme oranına ulaşacağı, pazarın 2022’de 50 Milyar ABD Doları değerinde olacağı ve projeksiyon döneminin sonunda 188 Milyar ABD Dolarına ulaşacağı beklenmektedir. Türkiye’nin 3 yılda ihtiyaç duyduğu toplam enerji depolama pazarı yaklaşık 120 GWh’dir.
Çin’in Xinyu Şehri faaliyet gösteren Ganfeng, 2017 yılından itibaren elektrikli araç endüstrisi için pil üretmeye başladı. Kısa sürede tüm dünyaya ürütemim yapmaya başlayan şirket, bu alanda dünya devleri arasına girdi.
2022 itibarıyla Çin’in en büyük, dünyanın ise ikinci büyük lityum madeni işletmecisi olan Ganfeng, dünyadaki lityum hidroksitin tahmini %24’ünü üretti. Ganfeng, Tesla, BMW ve LG dahil olmak üzere birçok dünya devine lityum pil üretiyor.