Ünlü gazeteci, Erdoğan’ın yeniden adaylığı için bulunan ‘gerekçe’yi yazdı

Gazeteci Sedat Bozkurt, Erdoğan'ın yeniden Cumhurbaşkanı adayı olması için seçime bir yıldan fazla zaman kala istifasıyla bir gerekçe yaratılacağını yazdı.

  • ü
  • 30 Haziran 2024
  • ü
  • Gündem

Gazeteci Sedat Bozkurt, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden olması için üzerinde çalışılan ‘formülü’ yazdı. Bozkurt, Erdoğan’ın seçime bir yıldan fazla zaman kala istifa etmesi durumunda erken seçim kararı alınmak zorunda kalacağını ve YSK desteğiyle yeniden aday olabileceğini ifade etti.

Erdoğan’ın üçünücü kez aday olmasına mümkün olmadığını ifade eden Bozkurt, “Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.” dendiğine işaret etti. Erken seçim kararı için 360 milletvekilinin oyuna ihtiyaç olduğunu ve bunu Cumhur İttifakı’nın sağlamasının mümkün olmadığını kaydetti.

Erdoğan’ın erken seçim yapmayı seven bir lider olduğunu kaydeden Bozkurt, yazısında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’de normal zamanında yapılan seçim var mı? Tek başına iktidar olmasına karşın AKP bile seçimleri hep erken yaptı.

14 Mayıs 2023 seçimlerinde olduğu gibi AKP’nin derdi, Erdoğan’ın adaylığına YSK’nın onay vermesini sağlayacak geçerli ya da hukuki olsun ya da olmasın bir gerekçe. Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığına onay verilirken bu gerekçe çıtası hayli düşmüştü. O nedenle bu konuda elleri hayli rahat.

‘YSK DESTEĞİYLE YENİDEN ADAY OLABİLİR’

Anayasa’nın 106. maddesi bu aralar mercek altına alınmış vaziyette. Erken seçim kararı alınamazsa ve Erdoğan seçimlere bir yıldan biraz fazla zaman kala istifa ederse ne olur? (Bir yıldan fazla zaman kala istifa ederse milletvekili seçimleri yenilenmiyor, bir yıldan az zaman kalırsa yenileniyor) Örneğin seçimlere iki yıl kala Erdoğan istifa ederse ve yeniden aday olup kazanırsa teorik olarak yedi yıl cumhurbaşkanı olarak kalabilir. Peki istifa ederse üçüncü kez aday olabilir mi? Anayasa çok açık, erken seçim kararını Meclis’in alması gerekiyor. Ama istifa halinde de yaşanacak olan cumhurbaşkanlığı için bir erken seçim. Zamanından önce yapılan her seçim erken seçimdir. Bu soruya cevabı doğal olarak YSK verecek.

Üçüncü kez adaylığının önünü 2023 seçimlerinde, Anayasa’nın çok açık hükmüne karşın hem de oy birliği ile açmıştı YSK, şimdi de yapabilir mi? Anayasa’nın 101. maddesine göre bir kimse en çok iki kez cumhurbaşkanı seçilebilir. Ama şu anda, anayasanın açık hükmüne rağmen, üçüncü kez seçilmiş bir cumhurbaşkanımız var. Yabancı olmadığımız bir durum bu aslında, daha önce de “Anayasa’yı fiili duruma uygun” hale getirmişliğimiz var. Bu sisteme ucube denmesi boşuna değil yani. “

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com