Türkiye’yi sarsan uyuşturucu baronları dosyasında Meltem Cumbul’un yeğeni de sanık

Aralarında, uluslararası ölçekte faaliyet gösteren uyuşturucu baronlarının da olduğu davada gece yarısı çıkan tahliye kararı gündemi sarstı. Davanın sanıkları arasında, oyuncu Meltem Cumbul’un yeğeni de yer alıyor. Sosyetik isim Duygu Lala da sanık listesinde. Afrikalı bir baron ise “Ailemden, 68 kilo altın miras kaldı” dedi.

  • ü
  • 15 Ağustos 2024
  • ü
  • Gündem

Meltem Cumbul, pandemi sürecinde yeğeni Cemil Can Alkan ile görüntülenmişti

51 sanıklı ‘uyuşturucu baronları’ dosyasına yönelik İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, gece yarısı çıkan tahliye kararı tartışmalara yol açmıştı. Hakimler ve Savcılar Kurulu, mahkeme başkanı Oktay Açar ile üye hakimler Arzu Dinç Akbaş ve Veysi Gümüş’ü açığa aldı.

720 bin dolar rüşvet verildiği iddia edilen tahliye sürecine ilişkin inceleme sürerken, Halk TV’den Dinçer Gökçe, Abdullah Alp Üstün, Ali Çelik, Ali Doğan, Aziz Demir, Bahadır Mert Oğur, Efe Alp Üstün, Eric Schroeder, Murat Pınar, Orhan Lala, Ömer Kurt, Selçuk Aydın, Şakir Kazdal, Talha Ak, Wilhelmus Adrianus leijdekkers ve Yiğit Eren Gökburun’un tahliye edildiği duruşmanın 100 sayfadan oluşan tutanağına ulaştı. Gece yarısına kadar süren duruşmanın tutanağında ilginç bir dizi bilgi yer alıyor.

EL VE AYAKLARINI BAĞLAYIP ÇEKİÇLE DÖVDÜLER

Sanıklardan TIR şoförü Ali Doğan’ın kriptolu cep telefonunda bir video bulundu. Videoda, Mehmet Tüzer, Murat Sert ve Tanıl Almamış’ın sorguya alındığı görülüyor. Bu kişiler, şebekeye ait uyuşturucunun bir kısmını çalmakla suçlanıyor. El ve ayakları bağlanan bu kişilerin ayaklarına çekiç ve sopalarla vurulduğu görülüyor. Söz konusu işkence olayının, firari sanık Uğur Yediel tarafından yapıldığı belirlendi.

Firari konumdaki Hasan Lala’ya ait lüks oto galeri, uyuşturucu paralarının aklandığı yerlerden biri olarak değerlendiriliyor.

MELTEM CUMBUL’UN YEĞENİ DE SANIK

Baronlar davasının sanıkları arasında dikkat çeken bir ismin de olduğu belirlendi. Tutuksuz yargılanan Cemil Can Alkan, aynı zamanda ünlü oyuncu Meltem Cumbul’un yeğeni. Lapet Gemicilik AŞ’nin sahibi Alkan’a yönelik suçlama, ‘suçtan elde edilen gelirin aklanması’. Cemil Can Alkan ile şirketinde çalışan Derya Ferik Demir, uyuşturucu işi yapan bazı sanıkların, vatandaşlık alması için taşınmaz almalarına yardımcı olmakla suçlanıyor.

Abdullah Alp Üstün’ün eşi Nadia Alla, bu kişinin arkadaşı Ester Krupenia ve Eric Schroeder ile Can Yavuz adını alan Christopher Mark Grogan, Alkan ve Demir’in, taşınmaz alımına yardımcı oldukları isimler arasında yer aldı. Derya Ferik Demir’in hesabından 312 bin 735 dolar, uyuşturucu baronu olmakla suçlanan Abdullah Alp Üstün’ün imam nikahlı eşi Nadia Alla’nın hesabına gönderildiği de belirlendi. Demir, elden getirilen parayı bu kişinin hesabına gönderdiğini kaydetti.

Cemil Can Alkan, haklarındaki suçlamayı kesin bir dille reddederek “Bizim yaptığımız tek şek danışmanlık hizmeti vermek” dedi.

68 KİLO ALTIN SAVUNMASI: MİRAS

Duruşma tutanağında dikkat çeken bir diğer bilgi ise yurt dışına kaçırılmak üzereyken Isparta’da yakalanan Isaac Bignan ile ilgili. Dosyaya göre Bignan da İstanbul’da değerli gayrimenkul ve lüks otomobil alan bir diğer isim oldu. Belçika’da yakalanan 285 kilogram kokainden sorumlu tutulan Bignan’ın, Türkiye’de aldığı varlıkların kaynağına ilişkin avukatından dikkat çeken bir savunma geldi. Avukatı Mehmet Fehmi Güneş’in yönelttiği soru üzerine Bignan, “2020’de bir miras kaldı. 67 kilo 700 gram altın…” dedi. Bignan, eşi Jorgeli Tiffany’nin, Etiler’deki bir banka şubesinden çektiği 1 milyon Euro’nun kaynağının da miras kalan altınlar olduğunu öne sürdü.

Ganalı Isaac Bignan, 2020 yılında kendisine 68 kilo altının miras kaldığını öne sürdü.

MAHKEME BAŞKANI: CANI SIKILAN GELMİŞ

Bu arada, mahkeme başkanı Oktay Açar, Isaac Bignan ve eşi ile ilgili soruları yöneltmeden önce “Yapılan araştırmalarda Ekim ayında Isaac Bignan ve esi Jorgeli Tiffany İstanbul’a gelmişler. Buraya, canı sıkılan geliyor tabi…” ifadelerini kullandı. Mahkeme başkanının dikkat çeken bir diğer çıkışı ise, ülkesi Almanya’da uyuşturucudan aranan Eric Schroeder’in anlatımları üzerine oldu. Savunmasında hiçbir suça bulaşmadığını ve Türkiye’yi de çok sevdiğini söyleyen Schroeder’e mahkeme başkanı “Türkiye’yi çok sevdiğini anladık. Ama niye sahte kimlik bulunduruyor. Sahte pasaport bulunduruyor; onu anlatsın bana. Şunu sorayım, doğru bir vatandaşsa, Türkiye’yi de çok seviyorsa, bu sahte kimlik belgelerinin ne alakası var?” sorusunu yöneltti.

‘KAÇ YAŞINDASIN Kİ BU PARAYI GÖRÜYORSUN’

Dosyanın sanıkları arasında cemiyet hayatının yakından bildiği bir isim de yer alıyor. Laturizm’in sahibesi Duygu Lala da, suçtan elde edilen varlığı aklamakla suçlanıyor. Hesaplarına 2017-23 arası dönemde 15 bin Sterlin, 5 milyon 200 bin Euro, 406 bin dolar ile 33 bin TL para aktarılan Duygu Lala’ya “Kaç yaşındasın ki bu kadar parayı görüyorsun” diye sordu. Duygu Lala ise, 39 yaşında olduğunu ve zaman zaman evin ihtiyaçları için eşinden para rica ettiğini söyledi. Duygu Lala’nın eşi Hasan Lala ise firari konumda. Hasan Lala’nın kontrolündeki Autobank adındaki lüks otomobil galerisi, şebekenin para akladığı noktalardan biri olarak değerlendiriliyor.

Hesaplarına yüklü miktarda para gelen Duygu Lala da sanık konumunda.

BODRUM’DA RESTORAN KAPALI ÇARŞI’DA DÜKKÂN

Dosyanın kritik isimlerinden biri olarak görülen Abdullah Alp Üstün’ün, Şişli’de bulunan lüks bir projeden 3 daire almanın yanı sıra Bodrum Yalıkavak’ta bir restoran işlettiği de anlaşıldı. Üstün’ün, ablası Safiye Öznur İnce ile Mart 2021’de Otto Pırlanta ve Kuyumculuk adı ile de bir şirket kurduğu anlaşıldı. Beyazıt Kapalıçarşı’da bulunan şirket 4 milyon TL sermayeli. Üstün’ün 20 yaşındaki özel üniversitede okuyan oğlu Efe Alp Üstün’ün ise Eylül 2022’de, D. İ. ile, yine 4 milyon TL sermayeli Anaf 3D Modelleme Yazılım adı ile şirket kurduğu anlaşıldı.

Abdullah Alp Üstün, Şişli’de bulunan lüks bir projeden 3 daire birden aldı.

‘BABA’ FİLMİNDEN ESİNLENİP KOD İSİM ALMIŞLAR

Bu arada, dosyada dikkat çeken bir detay ise sanıkların kullandıkları kod isimler. Şebekenin liderlerinden, ünlü ‘Baba’ filminden esinlenerek Abdullah Alp Üstün ‘Vito Corleone’, oğlu Efe Alp Üstün ‘Michael Corleone’, firari sanık Fuat Aksoy ‘Messi’, Aziz Demir ‘Uncle’, eski Taekwondo şampiyonu Selçuk Aydın ‘Alonee’, firari sanık Hasan Lala’nın ise ‘Enzo’ lakabını kullandığı anlaşıldı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com