‘Türkiye Uzay Ajansı’ yönetimi de damada emanet

Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kuruluna atanan isimlerden üçünün Selçuk Bayraktar’ın mütevelli heyeti başkanı olduğu T3 Vakfından olması dikkat çekti.

  • ü
  • 13 Şubat 2024
  • ü
  • Gündem

TUA yönetimine atanan T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararına göre, Alper Gezeravcı, Alper Güzel, Mustafa Arif Karabeyoğlu, Elvan Kuzucu Hıdır, Mustafa Mehmet Nefes ve İsmail Doğan Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Yönetim Kurulu Üyesi olarak atandılar.

Atanan isimler arasında en fazla dikkat çeken isim, Türkiye’nin ilk “uzay yolcusu” Alper Gezeravcı oldu. Ancak diğer altı kişiden üçünün aynı vakfın yönetim kurulu üyeleri olması da dikkatlerden kaçmadı.

T3, SİLAH TEKELİNİN TEKNOLOJİ VAKFI

Evrensel gazetesinin haberine göre; Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı olan Selçuk Bayraktar’ın mütevelli heyeti başkanı olduğu bir vakıf.

Selçuk Bayraktar’ın yönetimindeki Baykar, Stolckholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI) tarafından yayımlanan ‘Dünyanın en büyük 100 silah ve askeri üretim yapan savaş tekeli’ içinde satış gelirlerini en çok artıran şirket oldu. 2021 yılında listenin 100. sırasında yer alan Baykar, 2022’de 76. sıraya yükseldi. Baykar gelirlerini bir yılda yüzde 94 artırdı.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılında verdiği kararla Baykar Makina’ya 600 milyon lirayı aşan teşvik vermişti. İstanbul Esenyurt’ta kurulan fabrika için yüzde 100 vergi indirimi ve yüzde 120 oranında yatırıma katkı sağlanmıştı.

Bayraktar’ın başkanı olduğu T3 Vakfı ise, özellikle Teknofest etkinliklerinin düzenlenmesinde etkin rol alıyor. T3 Vakfı’nın web sitesinde “projelerimiz” başlıklı bölümde yer alan Teknofest etkinliğinin Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürütücülüğünde gerçekleştirildiği belirtiliyor.

T3 YÖNETİM KURULU BAŞKANI VE 2 YÖNETİCİ, TUA YÖNETİMİNE ATANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla TUA’ya atanan 3 isimden biri olan Elvan Kuzucu Hıdır, Temmuz 2023’ten bu yana T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olarak görev yapıyor. 2018 yılından itibaren TEKNOFEST teknoloji yarışmalarından sorumlu İcra Kurulu üyesi olarak görev yapan Hıdır, 2022 yılında T3 Vakfı Mütevelli ve Yönetim Kurulu Üyesi olmuştu.

‘BAYRAKTAR’A TEŞEKKÜR’

Bu atama için Hıdır, sosyal medya hesabında şunları söylemişti:

“2018 yılından bu yana T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmekte olan Sn. Haluk Bayraktar’a yönetim kurulumuz adına şükranlarımı sunarım.

Bu görevi kendisinden devralmanın bir kadın mühendis olarak benim için çok anlamlı ve onur verici olduğunu belirtmek isterim. Teslim aldığımız bayrağı önümüzdeki dönemde çok daha ileriye taşımak adına omuzlarımızdaki sorumluluğumuzun ağır, gidecek yolumuzun uzun olduğunun farkındayım.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfımız, merhum Özdemir Bayraktar Amcamız’ın öncülüğünde kurulduğu günden bu yana ürettiği katma değer ve gerçekleştirdiği nitelikli projelerle, kadim vakıf medeniyetimizin öğretilerini dijitalleşen dünya ile harmanlamış, samimiyetle profesyonelliği bir arada yürütmüştür.

2016 yılından bugüne nice tarihi projeler hayata geçirildi. Biz de genç ve dinamik ekibimiz, gönüllülerimiz ve kıymetli destekçilerimizle birlikte çalışmalarımıza önceki dönemde olduğu gibi hız kesmeden devam edeceğiz.

Son olarak bu görevi bizlere tevdi eden başta Mütevelli Heyeti Başkanımız Sn. Selçuk Bayraktar’a ve Üyelerimize, Kurucu Yönetim Kurulu Başkanımız ve Sn. Bakanımız Mehmet Fatih Kacır’a, önceki dönem Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Haluk Bayraktar’a şükranlarımı sunuyorum.

Yeni dönemimizin başta ülkemize ve Vakfımızın dokunduğu tüm coğrafyalara hayırlar getirmesini temenni ediyorum.”

Elvan Kuzucu Hıdır’ın yanı sıra, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti üyeleri İsmail Doğan ve Alper Güzel de TUA’nın yönetim kuruluna atandılar.

2021’DEN BERİ ATAMA YAPILMIYORDU

2018 yılında cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulan Türkiye Uzay Ajansı’nın ilk başkanı olarak Serdar Hüseyin Yıldırım atanmış; Cenk Şen, Yurdanur Tulunay, Ahmed Halid Akgiray, Sacit Özdemir, Lokman Kuzu ve Murat İkinci yönetim kurulu üyeleri olarak atanmıştı. Kararnameye göre başkan dışında yönetim kurulu üyelerinin görev süreleri 3 yıl olmasına rağmen 2018’de atanan üyelerin 2021’de yeniden seçilmesine veya yenilerinin atanmasına dair bir bilgi paylaşılmamıştı. TUA’nın internet sitesinde de uzun zamandır yönetim kurulu üyelerine dair bir bilgi bulunmuyordu.

7 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Yusuf Kıraç, Türkiye Uzay Ajansı başkanı olarak atanmış ancak yönetim kurulu üyeliklerine atama yapılmamıştı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com