Türkiye organize suçlarda Avrupa’da ilk sırada: Polis ve yargı bowling oynayan öğrencilerin peşinde

Türkiye, adeta organize suç cenneti oldu. Küresel Organize Suçlar Raporu'na göre Türkiye Avrupa'da birinci, 193 ülke arasında 14'üncü sırada yer alıyor.

  • ü
  • 24 Eylül 2024
  • ü
  • Gündem

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, Türkiye’nin organize suçlar konusunda Avrupa’da birinci sırada olduğunu; artan suç oranlarının ciddi boyutlara ulaştığını belirtti. Son dönemde artan suç oranlarına dikkat çeken Gökce, “Küresel Organize Suçlar Raporu’na göre Türkiye Avrupa’da birinci, 193 ülke arasında 14’üncü sırada” dedi.

İPA Başkanı Gökce, İstanbul Ümraniye’de çatışmada saldırıya uğrayarak hayatını kaybeden polis memuru Şeyda Yılmaz hakkında yaptığı paylaşımda, Türkiye’de artan suç oranlarına dikkat çekti.

Her gün erken saatlerde yapılan ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın sosyal medya hesaplarından ditli videolarla duyurduğu ‘operasyonlar’ gerçeği değiştirmedi. Ders çalışmak için, sinemaya ve bowling oynamaya gitmek için öğrencilerin ve ailelerin peşine düşen polis ve yargı organize suç örgütleri ile mücadele edemiyor.

AVRUPA’DA BİRİNCİ, 193 ÜLKE ARASIDA 14’ÜNCÜ

Gökce’nin X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şu şekilde oldu:

“27 yaşında gencecik polisimiz Şeyda Yılmaz’ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Yaşanan acı olay Türkiye’de suç oranlarında son yıllarda yaşanan artışın da bir sonucu. Küresel Organize Suçlar Raporu’na göre Türkiye Avrupa’da birinci, 193 ülke arasında 14’üncü sırada. İnsan ticareti, insan kaçakçılığı, silah kaçakçılığı, eroin ticareti, kokain ticareti, sentetik uyuşturucu ticareti, mali suçlar, yenilenemez kaynakların yasadışı ticareti, uyuşturucu ticareti gibi başlıklarda Avrupa’daki en kötü durumdaki ülkeyiz.

CİNSEL SALDIRIDAN UYUŞTURUCUYA HER SUÇ VAR

Adalet Bakanlığı verilerine göre kasten öldürme suçlarına ilişkin dosyalar 2015 yılında 100 iken 2023 yılında 142’ye çıktı. Kasten yaralama 120, cinsel saldırı 124, çocukların cinsel istismarı 149, hırsızlık 120, yağma 157, uyuşturucu madde imalatı ve ticareti tam 173’e ulaştı.

DOSYA SAYISI 11 MİLYON 109

Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından 2023 yılında 5 milyon 180 bin 473 dosya karara bağlanırken, 2 milyon 804 bin dosya hakkında “kovuşturmaya yer olmadığı” yönünde karar verildi. 2015 yılında Cumhuriyet Başsavcılıklarında 7 milyon 183 bin dosya görülürken, 2023 yılında dosya sayısı 11 milyon 109 bine çıktı.

AVRUPA’DA EN FAZLA MAHKÛM TÜRKİYE’DE

2023 yılında Avrupa’da nüfusa göre en fazla mahkum ve tutuklu bulunan ülke Türkiye oldu. Türkiye’de 100 bin kişi içinde 408 mahkum veya tutuklu var. Türkiye’yi 256 mahkum / tutuklu ile Gürcistan, 244 mahkum / tutuklu ile Azerbaycan takip ediyor. Fransa’da 100 bin kişi için mahkum / tutuklu sayısı 106 olurken, Almanya’da sadece 69.

TÜRKİYE’DE SUÇ ORANI NEDEN ARTIYOR?

Uzmanlar “uzun yargılama sürelerinin kısaltılmasını, suç işleyen ve işlediği sabit olan kişinin muhakkak infazının yapılmasını, üstü kapalı af kanunları ile kişilerde cezasızlık algısı oluşturulmaması”nı ifade ediyor. Etkin, adil, bağımsız ve tarafsız bir yargıya her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com