Gülen cemaatine yönelik Gaziantep merkezli 47 ilde önceki gün yapılan ev baskınlarında çoğunluğu kız öğrenci olan 208 kişi gözaltına alındı. Suçlamalar arasında kadınların ev ziyaretleri, öğrencilerin Erasmus eğitimi için ve anne-babalarını ziyaret için yurt dışına gitmeleri de yer aldı. Savcının dosyaya gizlilik kararı ve avukatlarla 24 saat görüş yasağı getirdiği belirtildi. Ayrıca, her bir avukata 1 kişiye vekâlet etme sınırlaması getirildiği öğrenildi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, öğrencilere; “Niye Bosna Hersek gezisi yaptınız?”, “Neden Erasmus programına katıldınız?”, “Yurt dışındaki anne babanızı neden ziyaret ettiniz?” gibi sorular sorulduğunu belirterek, “Olacak şeyler değil ve 24 saat avukat görüş yasağı getirildi. Dosyaya gizlilik getirildi.” ifadelerini kullandı.
Gergerlioğlu’nun “Memlekette yurt dışı gezisi yapmakta suç oldu! Turistik gezi yapmakta suç oldu! Gençleri nereye sürüklemek istiyorsunuz, ne yapmak istiyorsunuz?” diye tepki gösterdiği paylaşımında şunları kaydetti:
“Memlekette yurt dışı gezi yapmak da suç oldu. Turistik gezi yapmak da suç oldu. İnanılmaz olaylar yaşanıyor. 2 gün önce 208 genç sabahın köründe evlerinden alındılar. Türkiye’nin dört bir tarafından Gaziantep’e götürüldüler. İnanılmaz şeyler soruldu onlara. ‘Niye Bosna Hersek gezisi yaptınız? Neden Erasmus programına katıldınız? Yurt dışındaki anne babanızı neden ziyaret ettiniz?’ gibi sorular. Olacak şeyler değil. Ve 24 saat avukat görüş yasağı getirildi. Dosya gizlilik getirildi. Çoğu genç kadınlar olan gözaltındaki kişiler çok zor durumda, yorgun, uykusuz ve bitkin kaldılar. Ki bunlar çoğu öğrenci ve okullarından da olmuş durumdalar. Avukatlarla konuştum. Öğrencilerle görüştüklerinde çok yorgun ve bitkin olduklarını söylediler. Anayasal seyahat hakkını kısıtlamak da nedir? İçişleri Bakanlığı’na, Adalet Bakanlığı’na soruyorum. Bu saçmalıklar nedir? Yani yurdun dört bir tarafından insanları böyle terörist ilan ederek, sabahın köründe evlerinden alarak terörle mücadeleye götürmek nedir bunlar? Gençleri nereye sürüklemek istiyorsunuz? Ne yapmaya çalışıyorsunuz? Bu gençler okullarında okurken bir polis şiddetiyle karşı karşıya kalıyorlar ve akıl almaz sorularla karşı karşıyalar. Anneleri babaları beni aradılar. Kimisi KHK’lı, bizi işimizden attılar, cezaevlerine attılar, her türlü sosyal hakkımızı iptal ettiler. Şimdi de çocuklarımıza musallat oldular dediler. Evet yapılan bu ve bir an evvel bu gençlerin çoğu çocukluktan yeni çıkmış gençlerin serbest bırakılması gerekiyor. Bu vicdansızlığa son verin diyorum sayın Ali Yerlikaya. Bu emniyet müdürlüğündeki muameleler de nedir? Bu kararlar da nedir? Sayın Yılmaz Tunç bunlar nedir yani? Allah aşkına artık yani çocuk yaştaki gençlere mi dadanıyorsunuz? Nedir bu hal? Gerçekten çok can sıkıcı olaylar yaşanıyor. Bir an evvel bitmesi gerekiyor.”
Turistik seyahat suç oldu: Gaziantep Emniyet, gezideki ‘eylem ve faaliyetleri’ sorduhttps://t.co/fL6xY0wqyc https://t.co/NqXfJ0EM7W pic.twitter.com/V2iuT2E8Mr
— velev (@velev_news) May 8, 2025
Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube’de alınan ifadelerde öğrencilere Bosna Hersek, Arnavutluk, Makedonya, Gürcistan gibi ülkelere neden gittikleri, yurt dışı kamplarına katılıp katılmadıkları, uçak biletlerini kimin aldığı, hangi otelde kaldıkları, gittikleri ülkelerde yanlarında kimlerin bulunduğu, kendilerini kimlerin karşıladığı dahil olmak üzere Anayasal bir hak olan seyahat özgürlüğünü ihlal eden birçok soru sorulduğu görüldü.
İşte o sorulardan bazıları:
– Öğrenim hayatınız boyunca hangi lise ve üniversiteye gittiniz? Dershanelere gittiniz mi? Hangi evlerde veya yurtlarda kaldınız?
– Ehliyet ve pasaportunuz var mıdır? Legal veya illegal yollardan yurt dışına giriş çıkış yaptınız mı?
– Yurt içinde veya yurt dışında düzenlenen kamplara katıldınız mı?
– Bugüne kadar hangi internet adreslerini (Instagram, Twitter, Facebook) kullandınınız, açıklayınız.
– Aylık geliriniz nedir? Gelir kaynaklarınız nelerdir? Bu kaynakları size kim, nasıl, hangi yollarla ne kadar sağlamaktadır?
– Ailenizden herhangi birisine adli ve idari işlem yapıldı mı? Yapılmış ise nerede, ne zaman yapıldığı hakkında ifade veriniz?
– Yurt dışı kamplarına katılım sağladınız mı? Bu kamplarda yanınızda hangi şahıslar bulunuyordu? Yurt dışı kampına katılmak amacıyla hangi ülkeye gittiniz?
– Yurt dışına çıkma amacınız nedir? Yurt dışına çıkarken ve ülkemize gelirken yanınızda herhangi birileri var mıydı? Yurt dışına çıkabilmek için gerekli parayı nasıl tedarik ettiniz?
– Uçak biletini kim aldı, parasını kim ödedi? Gittiğiniz ülkede nerede konakladınız? Konakladığınız otel, pansiyon? Burada sizden başka kimler kaldı açıklayınız?
– Yurt dışı kampına katılmak üzere Bosna Hersek ülkesine gittiğinizde sizi karşılayan herhangi birileri oldu mu? Bu ülkede hangi eylem ve faaliyetlerde bulundunuz? Sizi karşılayan şahıs ya da şahıslarla yapmış olduğunuz görüşmeler, faaliyetler nelerdir? Sizden başka kamplara kimler katıldı, isimlerini söyleyiniz?
– Adınıza kayılır kaç GSM hattı bulunmaktadır? Son kullandığınız GSM hattınız kaç yıldır kullanıyorsunuz?
– Daha önce hangi işlerde çalıştınız? Bu işlerde ne kadar süre çalıştınız?
– Sizin sanal cüzdan veya kripto para hesabınız var mıdır? Bu hesaplarda ne kadar paranız vardır. Bu hesabı kripto parayı ne zaman açtırdınız? – Hesabınıza örgüt tarafından para yatırıldı mı? Kripto para gönderdiniz mi? Kripto paranızı ne amaçla harcamaktasınız?