Bakırhan: Türkiye’de Kürtlere ve Alevilere ikili hukuk uygulanıyor

Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri'nde konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Kürtlere ve Alevilere ikili hukuk uygulanıyor. Bakın dergahın içerisindeki cami ibadete açık ama cemevi kapalı" dedi.

  • ü
  • 17 Ağustos 2024
  • ü
  • Gündem

Tuncer Bakırhan

Hacıbektaş Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından düzenlenen Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri başladı. Törende konuşan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan “Türkiye’de Kürtlere ve Alevilere ikili hukuk uygulanıyor” dedi.

“Türkiye’de ilk kayyum Hacı Bektaş Veli Dergahı’na atanmıştır” diyen Bakırdan, “800 yıl önce Hacı Bektaş Veli Dergahı, Nakşi şeyhlerine devredilmiştir. Bugün halkın iradesine atanan kayyumlar gibi Alevi halkının inancına, Hacı Bektaş Veli öğretisine de kayyum atanmıştır” ifadesini kullandı.

Bakırhan, şunları söyledi:

‘BİR GÜN APATILAN DERGAHIN KAPILARINI HEP BİRLİKTE AÇACAĞIZ’

“Milyonlarca Alevi yurttaşımızın yaşamış olduğu ibadethanelerini yasaklıyorlar, bugün canlı olan 30 milyon insanın ibadet ettiği Hacı Bektaş Veli Dergahı gibi müzeye çeviriyorlar. Hacı Bektaş Veli Dergahı bir müze değildir, Alevi yurttaşlarımıza açılmalıdır, Alevi yurttaşlarımıza bırakılmalıdır. Alevi canlarımız bu dergahta özgürce kendi inançlarını yaşamalıdır. Bunu savunmaya devam edeceğiz. Bir gün Alevi yurttaşlarımıza kapatılan bu dergahın kapılarını hep birlikte açacağımız günler çok uzak değildir.”

‘KÜRTLERE VE ALEVİLERE İKİLİ HUKUK UYGULANIYOR’

“Bakın Türkiye’de ikili hukuk Kürtlere ve Alevilere uygulanıyor. Dergahın içerisinde hem cami hem cemevi var. Cami ibadete açık ama cemevi kapalı. İşte bizler bu ikili hukuku reddetmediğimiz müddetçe camiler açık, cemevleri kapalı kalacaktır. Sizlerle birlikte cemevlerinin yasal statüye kavuşması için birlikte omuz omuza mücadele edeceğiz.

Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu coğrafyada savaş ve çatışmalar var. Eğer dergahına kayyum atanan Hacı Bektaş Veli’nin düşünceleri egemen olsaydı bu savaşlar, sömürü düzeni olmayacaktı. İnsanlar emperyalistler için birbirlerini katletmeyecekti.”

’30 MİLYON ALEVİ’Yİ BİR MÜDÜRLÜĞE SIĞDIRAMAZSINIZ’

“Utanmadan başka bir şey daha yapıyorlar 30 milyon Alevinin inancını Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bir müdürlüğüne bağlamaya çalışıyorlar. 30 milyon Alevi o Kültür Bakanlığı’nın içine sığmaz. 30 milyon Alevi’yi bir müdürlüğe sığdıramazsınız. Aleviler rızalığı candan alırlar, sizden saraydan rızalık almanızı istiyorlar. Aleviler asla saraydan rızalık almazlar. Onun için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın beyhude yaklaşımlarından vazgeçip Alevi yurttaşlarımızın kendi örgütlülükleri içerisinde inançlarını özgürce yaşayabilecekleri bir zemin yaratması gerekiyor.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com