Togg ve Gezeravcı’nın uzay seyahati “ders” diye müfredata giriyor

MEB'İN yeni taslağında başarısız aşı geliştirme çalışmaları, Alper Gezeravcı'nın uzay seyahati, Togg marka otomobil ve Cihat Yaycı'nın Mavi Vatan doktrini öğrencilere "ders" diye okutulacak.

Millî Eğitim Bakanlığınca (MEB) hazırlanan yeni müfredatta “Türkiye’nin kalkınma projeleri” yeni içeriklerin ders kitaplarına gireceği öne sürüldü. Başarısız aşı geliştirme çalışmalarının, Alper Gezeravcı’nın uzay seyahatininin, Togg marka otomobilin ve Cihat Yaycı’nın Mavi Vatan doktrininin ders kitaplarında yer alacağı belirtildi.

MEB”in kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde, Türk dili ve edebiyatı, Türkçe, fizik, kimya, biyoloji, matematik, felsefe, coğrafya, tarih, fen bilimleri, sosyal bilgiler, insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi derslerinde, popüler konular da yer alacak. Bu kapsamda, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihi ve kalkınma hamleleri yer aldı.

“ALPER GEZERAVCI’NIN GÖREV ARMASININ ANLAMI”

Ortaokullardaki fen bilimleri derslerinde, öğrencilere ASELSAN’ın geliştirdiği ormanlık alanlardan gelebilecek tehditlere karşı güvenliği artırmaya yönelik olarak, askerî şartlara uyumlu bir orman içi gözetleme radarı hakkında araştırma görevi verilebilecek. Bu derslerde ayrıca, TÜBİTAK UZAY ile TUA tarafından yürütülen çalışmalara değinilebilecek. Öğrenciler, bu derste Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzaya çıkış tarihini, görevini ve görev armasının anlamını ele alacak.

COĞRAFYA DERSİNDE “MAVİ VATAN DOKTRİNİ”

Coğrafya derslerinde, Türkiye’nin “mutlak ve göreceli konumu belirlenecek”, Cihat Yaycı’nın Mavi Vatan ve Gök Vatan gibi doktrinleri “ders” diye öğrencilere okutulacak. Taslağa göre ayrıca Türkiye’de savunma sanayisi başta olmak üzere yerli sanayi üretiminin dış politikadaki

FEN BİLİMLERİ DERSLERİ ‘KEŞİF’ ODAKLI OLACAK

Türkiye’nin aktardığına göre; yeni müfredat taslağında, “fen bilimleri”ne yönelik dersler, öğrencilerin ilkokuldan itibaren lise son sınıf düzeyine kadar “bilimsel keşif” sürecine dâhil olabilmesi için yeniden ele alındı. Taslağa göre; temel eğitimde fen bilimleri derslerine “çevre vurgusu” ile Türk-İslam bilim insanları; liselerde biyoloji müfredatına, “biyoinformatik”, kimya müfredatına “nanoteknoloji etkinlikleri, yapay zekâ, yeşil kimya”; fizik müfredatına, “uzay, elektrikli araçlar, millî projeler, uluslararası bilimsel iş birlikler” gibi konular da eklendi. Öğrencilerin böylece bilim tarihinden örneklerle bilimin “kültürlerin ortak çabası” sonucu üretildiğini fark etmesi ve Türk-İslam bilim insanlarının bilim dünyasına katkılarını keşfetmesine yönelik beceriler tasarlandı.

ÖĞRENCİLER NÜKLEER ENERJİNİN ELDE EDİLME YÖNTEMİNİ ÖĞRENECEK

Öte yandan öğrencilere, ayrıca nükleer enerjinin elde edilme yöntemi, Türkiye ve diğer ülkelerdeki kullanımının yaygınlığı ile ilgili performans görevi verilecek.

BAŞARISIZ AŞI DENEMESİ DE MÜFREDATTA

Biyoloji derslerinde öğrencilere “Türkiye Yüzyılı vizyonunun gerçekleşmesine katkı sağlayacak referans projelerinden” adı altında “Özel Çevre Koruma Bölgesi İlanı ile Ekosistem Koruma Projeleri” de anlatılacak. Pandemi döneminde Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibi tarafından geliştirilen inaktif COVID-19 aşısı (TURKOVAC) ve diğer Türk bilim insanlarının bu süreçte aşı geliştirme konusunda yaptığı çalışmaları konu alan bir proje ödevi verilebilecek.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÇOK OKUNANLAR

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com