Meclis Başkanı Kurtulmuş'la Can Atalay'ın durumunu görüşen TİP Genel Başkanı Erkan Baş, toplantı sonrası açıklama yaptı. AYM'nin kararının yokmuş gibi yapılamayacağını söyleyen Baş, Meclis'i 14 Ağustos'ta toplanmaya çağıracaklarını açıkladı.
Anayasa Mahkemesi’nin Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın vekilliğini düşürülmesine ilişkin ‘yok hükmünde’ kararının ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve TİP heyeti arasında görüşme yapıldı.
TBMM Başkanlığında yapılan görüşmeye TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TİP Sözcüsü Sera Kadıgil ve İstanbul Milletvekili Ahmet Şık katıldı. Görüşmenin ardından heyet açıklama yaptı.
Erkan Baş’ın açıklamaları şöyle: “Öncelikle Sayın Kurtulmuş’a teşekkür ediyoruz. Görüşmemizin tek konusu Can Atalay ile ilgili verilen AYM kararı. Bizim talebimiz, beklentimiz Milletvekilimiz Can Atalay’ın bir an önce Meclis kütüğüne kaydının yapılması. Umuyoruz ki en kısa zamanda hayata geçirilir. Talebimiz Meclis’in bir genel görüşme olarak bu konuyu gündem yapması. Meclis tatilde olduğu için bu ancak bir olağanüstü toplantıyla mümkün olabilir.
Son durum şöyle; Mecliste temsil edilen partilerin tümüyle görüşmeler gerçekleştirildi. CHP, DEM Parti, Saadet-Gelecek grubu, Deva Partisi, Emek Partisi, Demokrat Parti milletvekilleri olağanüstü toplantı çağrımıza ortak bir imza ile destek vereceklerini söyledi.
Burada bir takvim tartışması var. Bizim beklentimiz 15 Ağustos’taki Mahmud Abbas’ın konuşma yapacağı toplantıdan önce Meclis’in olağanüstü toplanması. AYM’nin bu kararı varken bu karar hiç yokmuş gibi Meclis’in başka bir gündemle olağanüstü toplanmasını kabul etmediğimizi dile getirdik. Filistin meselesinin öneminin farkındayız. Bütün dünyanın gözü buradayken başka bir meselenin gündeme gelmesini istemediğimizi söyledik. Ama bunun yolu o güne kadar Meclis’in gereken adımları atması.
Sayın Başkan ’16’sı olur mu’ diye önerdi. Teşekkür ederiz, belli ki Meclis düşünüyor bu konuyu. Fakat 15’inde sanki AYM’nin bu kararı hiç yokmuş gibi Meclis’in rutin faaliyetine devam etmesi bizim için mümkün değil. Bizim beklentimiz, konuya ilişkin somut adımların atılması ve Can Atalay’ın milletvekili olduğunun bir kez daha tescil edilmesi ile beraber tahliyenin yolunun açılması. Tahliyenin ardından da gelip yemin ederek görevine başlaması. Sanıyorum yarın itibarıyla da biz diğer siyasi partilerle birlikte olağanüstü toplantı için dilekçemizi Meclis Başkanlığı’na vereceğiz. Meclis’in 14 Ağustos’ta toplanması için ısrarcıyız. Yarın öğlen saatlerin Meclis’in 14 Ağustos’ta toplanması için dilekçe vereceğiz.
Meclis, Can Atalay konusunda bir karar vermedi aslında. Yargıtay’ın olmayan bir kararı Meclis’te okutuldu. AYM bizim o gün söylediklerimiz kayıt altına almış oldu aslında.
Anladığım kadarıyla Meclis Hukuk İşleri de konuyu değerlendiriyor. Hukuki örnekleri, Faruk Gergerlioğlu, Enis Berberoğlu kararlarını inceliyorlar. Biz de aynı örnekleri değerlendiriyoruz. Bunlar üzerinden bir değerlendirme yapacaklarını düşünüyoruz. Bu süreç 14 Mayıs 2023’ten beri hukuksuzluklarla devam eden bir süreç. Bizi umutlandıran AYM’nin kararı. AYM de aslında bu konuda Meclis’in yetkili olduğunu söyledi. Meclis de iradesini daha önce göstererek Can Atalay’ın vekilliğini onayladı, İnsan Hakları Komisyonu’na oy birliğiyle seçildi. Bizim isteğimiz Meclis iradesine saygı duyulması.”
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Prof. Dr. Özgenç’ten Can Atalay açıklaması: TBMM, AYM kararı karşısında kayıtsız kalamaz
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Ahmet Şık ise şu açıklamayı yaptı: “Can Atalay, Hatay halkının seçtiği milletvekilidir, burada tartışılacak bir durum yok. Geçmiş dönemde siyasetin dizayn ettiği yargı şimdi siyaseti dizayn etmeye çalışıyor. Tartışmamız gereken, Türkiye yargısının yaptığı hukuksuzluklar. Yargıdan hak, hukuk, liyakati çıkardığınızda işte Türkiye yargısı o.”